Ego loslaten of juist niet? Wat denk jij?

Ego loslaten of juist niet? Wat denk jij?

Ego loslaten of niet? Is er dualiteit of is alles een weerspiegeling? Deze vrouw ziet zichzelf in de weerspiegeling van een venster.Veel spirituele tradities benadrukken de noodzaak van het ego loslaten voor je spirituele groei en verlichting. Maar klopt dat wel? Is het echt nodig om van je ego af te komen of niet? Voor ik daar dieper induik met je, leg ik je eerst wat meer uit over het ego en hoe het werkt.

 

Wat is het Ego en hoe werkt het in je leven?

Er zijn verschillende benaderingen vanuit diverse invalshoeken over wat het ego precies is. De westerse psychologie heeft er zelfs verschillende definities van. En ook in spirituele kringen wordt het ego op diverse manieren omschreven. In dit artikel benader ik dat egootje vanuit een spirituele invalshoek.

Je ego is de som van al je gedachten, emoties, overtuigingen en gewoontes

En je ego is bovendien dat deel in jou dat zich identificeert met je lichaam. Maar ook met dingen als je naam, je persoonlijkheid, je plek in de maatschappij, je voorgeschiedenis en ga zo maar door. Want jouw ego leeft in de illusie dat jij je lichaam en je omstandigheden bent. En dat de fysieke wereld om je heen echt is. Het meet zich af aan de fysieke realiteit om je heen. Dus kortom: alles wat materieel is.

Je ego vergelijkt zichzelf met anderen en het denkt dat jij afgescheiden bent van de rest en van je omgeving. Het is continue bezig met overleven in die realiteit waarin jij als het ware rond dobbert als een eiland te midden van vele andere eilanden. Zo beleef je dat in ieder geval. En die beleving wordt aangestuurd door je ego.

Al onze ego’s zijn bezig met het behoeden van ons mensen voor potentiële gevaren en bedreigingen. Daarom geeft het je de illusie dat je bent afgescheiden. Want anders zou je het gevaar om je heen niet zien. Je ziet een vijand alleen naderen als hij buiten jezelf is. Als het in je belevingswereld zou zijn, niet afgescheiden, zou je het niet herkennen als een gevaar.

Het ego van de meeste mensen leidt een eigen leven

Voor de overgrote meerderheid opereert het op onbewust niveau. Het zetelt dan ook in je reptielenbrein. Al voelt het alsof het overal in jezelf is. Maar je reptielenbrein is het commandocentrum ervan. De centrale plaats van waaruit je alle signalen ontvangt.

Samenvattend:

Je ego leeft in een realiteit die niet zoveel te maken heeft met wie je echt bent. En laat je geloven dat jij je persoonlijkheid bent, en een samenraapsel van je herinneringen, overtuigingen, sensaties en ideeën over wie je bent en waar je vandaan komt. En je ego leeft bovendien in dualiteit. Dus het laat je geloven dat er zoiets bestaat als “goed” en “slecht”. Het zit vol oordelen over jouw gedrag en dat van anderen. Dat beleeft het vanuit de illusie dat we afgescheiden zijn van elkaar. Eenheid  en verbondenheid komt niet voor in het woordenboek van je ego. Je ego leeft volledig in de derde dimensie.

 

Je ego spiegelt je doorlopend illusies voor…

En misschien wordt het daarom door veel spirituele tradities gezien als een vijand. Een sta in de weg voor je spirituele ontwaking en verlichting. Want het laat je niet zien wie jij echt bent. En zolang je je niet bewust bent ervan, geloof je wat het ego je laat ervaren en waarnemen. Daarom zijn de meeste van die spirituele tradities het erover eens dat je ego loslaten hoog op de agenda hoort te staan. Omdat het anders niet mogelijk zou zijn om te groeien in Liefde en Licht. Althans: dat is wat ze erover beweren. Of het waar is, is een tweede… Daar ga ik verderop dieper over door.

Je ego leeft voornamelijk in de illusie dat jij je lichaam bent. Maar ook dat jij je naam bent en je omstandigheden, je beroep, je verleden en ga zo maar door. Of wat dacht je van je emoties. Heb je ooit gezegd: “Ik ben bang…” ? Dat is een typische gedachte van je ego. Zo werkt dat mechanisme.

Maar jij bent al die dingen niet. In werkelijkheid ben je een spiritueel bewustzijn dat een tijdelijke ervaring heeft in een fysiek lichaam. Je bent veel meer dan een lichaam alleen. Of het werk dat je doet. En je bent natuurlijk veel meer dan de emoties die horen bij je fysieke lichaam. Want al zijn die emoties soms heftig aanwezig: ze hebben niets te maken met je ware zelf.

Jij als Ziel hebt geen ego

In de periodes dat je zonder fysiek lichaam navigeert door het Universum, sleep je al die dingen niet met je mee. Jouw Ziel leeft in licht, in Liefde, in Welzijn en alles wat daarmee verbonden is. Het kent geen oordelen, nare trekjes, blokkades en noem maar op. Allemaal dingen die we hier in de derde dimensie wel ervaren. Je ego loslaten is niet iets waar jij je als schitterende Ziel mee bezighoudt. In tegendeel zelfs!

Je zou je ego daarom kunnen zien als de sluier tussen wie je niet bent en wie je wel bent. En omdat je op het niveau van je Ziel weet dat je niet je ego bent, ervaar je de fratsen van je ego in een lichaam als bijzonder onaangenaam. Want je ego laat je geloven dat je er moederziel alleen voor staat. En dat alles zich buiten jezelf afspeelt. Zo’n gevoel van afscheiding voelt helemaal niet fijn. Logisch, want het heeft niets met de ware realiteit te maken.

In werkelijkheid ben je verbonden met Al dat Leeft

En alles leeft in dit universum. Alles trilt en alles heeft een unieke vibratie en frequentie. Maar dat is een lastig ding om te snappen als je nog wordt opgeslokt door de waan van de derde dimensie. Die derde dimensie is de realiteit op planeet aarde op dit moment. Het is überhaupt de reden waarom je zoiets hebt als een ego. Waarom dat is en hoe het werkt, daar kom ik later in dit artikel op terug.

Zolang je ego op onbewust niveau functioneert, begrijpt het niets van die verbondenheid. Het weet niet dat we allemaal één zijn. En het gelooft dat je moet vechten voor je leven. Dat leidt ertoe dat je je tijdelijk niet meer kunt herinneren wie je echt bent. En dat je de illusie niet kunt onderscheiden van de echte realiteit. Want wat je ego je voorspiegelt is namelijk zo geloofwaardig, dat de meesten van ons in die ego val trappen.

Of dat echt zo negatief is, dat is de grote vraag…

Al veroorzaakt het denkbeeld van je ego veel persoonlijk lijden. Wat natuurlijk niet fijn is. Maar het heeft wel een belangrijke functie. Namelijk jou de kans bieden om jezelf te bevrijden uit de dualiteit waarin je brein leeft. Hoe dieper geworteld die dualiteit is, hoe meer narigheid je om je heen ziet. En hoe meer zich die ellende manifesteert in je werkelijkheid. Tot je een kookpunt hebt bereikt. En je, zoals we dat noemen, “wakker wordt” (spiritueel ontwaakt).

In dualiteit leven maakt dat je negatieve ervaringen hebt. Wat dacht je van angst, haat, depressie, onrust, boosheid en jaloezie. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat spirituele mensen vaak denken dat je ego loslaten je enige weg naar bevrijding is. Ze vechten ermee. En misschien doe jij dat ook wel. Lees dan vooral verder. Want ik heb er zo mijn eigen visie op. En die visie zal je misschien wel behoorlijk verbazen!

Moet je je ego loslaten om vrij te kunnen zijn?

Deze vrouw staat buiten in de natuur en denkt na over zichzelf en wie ze echt isDe wereld om je heen weerspiegelt altijd je innerlijk. Maar zolang je in de illusie van je ego leeft zie je dat niet in. En denk je dat het leven je overkomt. Je gelooft dan dat alles zich buiten jezelf afspeelt. Dat is dus inclusief jezelf. Want als je in de ban van je ego bent, dan ervaar je niet zoiets als een innerlijke wereld. Je pikt er hooguit flarden van op. Maar daar sta je dan weer niet bij stil.

Je bent als het ware de weg naar jezelf kwijt

Want je ego kent de waarheid over wie je werkelijk bent helemaal niet. Dat kan het nu eenmaal niet bevatten. En dat is niet voor niets. Er is een reden waarom je een ego hebt. Dus waarom zou je je ego loslaten als het een belangrijke functie heeft? Al snap je die niet altijd even goed natuurlijk. Dat begrijp ik! Maar je ego is eigenlijk heel nuttig.

Omdat het ego je schijnbaar anders laat geloven, wordt het behoorlijk gedemoniseerd door velen. En dat is pure waanzin. Natuurlijk wil je jezelf bevrijden uit zaken als denken dat je afgescheiden bent van de rest. Maar je ego hoeft helemaal geen vijand te zijn. In tegendeel zelfs. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het je allerbeste leraar zou kunnen zijn? Je ego loslaten betekent dat je die leraar bij het grof vuil zet. Wil je dat echt?

Denk jij dat je ego loslaten de enige uitweg is?

Dan kon je weleens bedrogen uitkomen. Want denken dat je van je ego af moet is een leugen. Het is een uiting van je geest, je brein, dat gelooft dat je vijanden te lijf moet gaan om te overleven. Ook je geest zit, mits je nog niet ontwaakt bent, vast in die dualiteit van de derde dimensie. En alleen in de wereld van dualiteit, de wereld van de derde dimensie, bestaat er zoiets als goed of slecht.

  • Als jij je ego slecht vindt, dan ben je in de val van je eigen brein getrapt. Want niets is goed of slecht. Alles IS gewoon… In de hogere dimensies (vanaf de vierde dimensie) wordt er niet meer gedacht in termen van goed of slecht. Die tegenstellingen zijn daar verdwenen.
  • Zolang je nog met twee benen in de derde dimensie leeft, geloof je nog van wel. Want de derde dimensie is behoorlijk star qua denkbeelden. En dan denk je dus dat je ego een afschuwelijk iets is, dat je in alle opzichten weerhoudt om echt gelukkig te kunnen zijn. Je gelooft dat het een vijand is die je moet verslaan. Alsof het iets buiten jezelf is. Heb je ooit jezelf verslagen? Dat kan niet!

 

Je ego loslaten of gebruiken als nuttige tool?

In werkelijkheid is je ego dus niet zo slecht als je nu misschien nog denkt. Sterker nog: je hebt het nodig om te kunnen overleven in de wereld van de derde dimensie. Maar niet alleen dat: je ego is een prachtige tool, die je keer op keer de kans biedt om jezelf te herontdekken. Hoe raar dat ook klinkt…

Jij als Ziel hebt voor je geboren werd in je huidige lichaam, je ego heel bewust toegevoegd aan je arsenaal aan tools. Juist om je te helpen met je spirituele ontwikkeling. Want zodra je die sluier oplicht, ontdek wie je bent. Daarvoor hoef je niets in jezelf (of erbuiten) te vernietigen. In tegendeel zelfs. Je hoeft dat ego dus ook niet los te laten. Je hebt het juist nodig. Maar de rol van het ego kan wel veranderen. Zodat je niet meer gevangen zit in al die illusies. De rol van je ego loslaten en vervangen voor een betere versie is een veel beter concept.

Juist omdat leven vanuit de belevingswereld van je ego zo naar voelt, helpt het je om wakker te worden. Want vroeg of laat bereik je een punt waarop je je beseft dat je al die ellende in je leven niet bent. En realiseer je je dat je alles wat je ooit over jezelf geloofde, nooit bent geweest. Zonder je ego zou je nooit tot die realisatie komen in de derde dimensie. Je ego laat je de weg terug zien. Die kans geeft het je. Hoe prachtig is dat!

 

De illusie van je ego ontdekken: Wie ben ik?

Ontdekken wie jij echt bent! Als je schrijft wie je allemaal bent ontdek je de illusies van je ego. Op de foto zie je een vrouw die aan het schrijven is in een schrift, terwijl ze in het groene gras zit.
Wie ben ik? Dat is een leuk spelletje!

Het is altijd leuk om te onderzoeken wie je denkt dat je bent. Pak er een vel papier bij (of doe het op de computer) en schrijf op wie je bent. Dat mag je gewoon puntsgewijs doen. Neem er echt de tijd voor. Het is een leuk spelletje waarin je veel ontdekt. Doe het ongecensureerd. Ga niet denken: “Oh nee, dit mag ik niet schrijven, want dat is een illusie”.

Stel je voor dat wij nu tegenover elkaar zitten. En ik vraag jou: “Wie ben jij? Kun je me iets meer over jezelf vertellen?” Wat zou je dan met me delen? Je kunt dit niet verkeerd doen. En wat je ook opschrijft: het is niet goed of fout. Denken in die termen is weer zo’n trucje van je brein, dat in dualiteit gelooft. Voel je dus niet naar als je van alles opschrijft, waarvan je min of meer weet dat je dat niet bent. Doe het juist! Je speelt een heel leuk spelletje. Namelijk het ontdekken van jouw story, jouw verhaal…

Zo ontdek je jouw (ego) illusies

Want ik weet zeker dat bijna alles wat je hebt opgeschreven, tijdelijke dingen zijn.

  • Als je hebt opgeschreven dat je 47 jaar bent dan weet je dat je dat niet bent. Want je bent maar 1 jaar lang van die leeftijd. Het is vergankelijk. En jij bent er nog steeds als je 48 jaar wordt.
  • Ook je naam is niet een permanent iets. Je hebt al zoveel levens geleefd in zoveel verschillende lichamen. Dus hoe kun jij nou een naam zijn? Dat is niet wie je bent. Je kunt hetzelfde zeggen over je lichaam. Zelfs tijdens dit leven verandert het continue. Je groeit, je cellen vervangen zichzelf, etc. Dus dat ben je dus ook al niet.
  • Je persoonlijkheid is ook zo’n ding waarin je ego gelooft. Maar ook die persoonlijke karaktereigenschappen zijn niet permanent. En horen bovendien bij je lichaam. Jij als Ziel bent dat niet. En ook je emoties zijn continue aan verandering onderhevig. Ze zijn zo veranderlijk als het weer. Dus als je zegt: “Ik ben boos, verdrietig, blij, opgewonden, bang, verlegen, etc.” dan geloof je in een illusie. Want je bent al die dingen niet. Als dat wel zo zou zijn, dan zou jij van de kaart verdwijnen op het moment dat je emoties veranderen….

 

Je kunt hetzelfde stellen over je gedachten, meningen en overtuigingen. Ook dit zijn dingen die continue veranderen. Ze weerspiegelen niet je ware zelf.

 

Je ego loslaten of je ware zelf ontdekken?

Je bent eigenlijk maar één ding, dat er altijd is en er altijd zal zijn. Het is dat in jou dat al die tijdelijke dingen kan observeren. Jij kunt observeren dat je denkt. En je kunt ook je emoties en je overtuigingen observeren als je ervoor gaat zitten. Je kunt het leven zelf observeren en hoe jij je binnen de wereld van de derde dimensie staande houdt.

En dat ene “ding” noem je bewustzijn. Dat is wie je werkelijk bent: een stralend, prachtig, uniek, eeuwig bewustzijn. Je bewustzijn, je mag het ook je Ziel noemen, is er altijd al geweest en zal er altijd zijn. Het is nooit geboren en het zal nooit sterven. Want het is pure energie.

Jezelf omarmen is beter dan je ego loslaten: Wie ben je echt?

Als je eenmaal hebt ontdekt dat je dat prachtige bewustzijn bent, verandert er heel veel. En aanvankelijk kun je dat ervaren als een diepe leegte. Omdat alle lagen van je afvallen. Je hebt zolang gelooft dat je Pietje of Marietje was en al die andere dingen. Dat vulde je leven. En als dat wegvalt, voelt het alsof er niets meer van je over is gebleven. Dat kan enorm verwarrend zijn. Maar ook die gedachte is weer een illusie van je brein!

Zolang je brein je nog in de weg zit, ervaar je jezelf niet als eeuwig bewustzijn

En kan het ego nog heerlijk spelletjes met je spelen. Het eeuwige bewustzijn dat je bent, kun je alleen ervaren op het niveau van je gevoel. Dat lukt het beste tijdens meditatie. Tijdens meditatie ben je in staat om het Goddelijke Bron Bewustzijn te ervaren. Het bewustzijn waarvan jij een unieke vonk bent. Want alles is één. Jij bent één met die ene grote schepper die zoveel namen heeft. Maar het gaat allemaal over hetzelfde. En je bent er niet van afgescheiden.

Om je ermee te kunnen verbinden is het belangrijk heel veel Liefde voor jezelf te voelen. Vanuit die Liefde vindt afstemming plaats. En kun je je weer verbinden met je Ziel, zodat je je eigen eeuwige bewustzijn ervaart. Als je die zelfliefde niet voelt, is dit onmogelijk. Want je Ziel is pure, onvoorwaardelijke Liefde. Dat ervaren en begrijpen lukt niet met je verstand. Je verstand is handig om bijvoorbeeld klok te kijken. Maar het kan jou als je ware zelf niet waarnemen.

Als je jezelf als spiritueel eeuwig bewustzijn ervaart, bevrijd je jezelf van de derde dimensie. Dan ervaar je weer eenheid, Liefde, verbondenheid, perfectie, vreugde, welzijn en nog zoveel meer van die heerlijke dingen. Dat is wie je allemaal wel echt bent. Dat zijn permanente dingen. Zo werkt het Universum en zo werkt die Goddelijke Bron. Die overigens niets te maken heeft met een oordelende tierende God zoals vele religies het voorspiegelen aan hun volgelingen. Want alles is IN jou. Jij BENT dat… God is niet afgescheiden van je.

 

Je ego loslaten? Geen slim idee…

Je ego loslaten is geen goed plan, want het is je allerbeste leraar. Op de foto zie je een man, die zelf leraar is en blij kijkt.
Je ego loslaten is niet slim, het is juist je allerbeste leraar

Want je ego is je allerbeste leraar. Het is je goeroe, je bevrijder, je beste vriend(in) in de illusie van derde dimensie. Het schudt je (uiteindelijk) wakker. Het helpt je ontwaken uit die illusie van afgescheiden zijn. Je hebt je ego als tool toegevoegd aan je bestaan als bewustzijn met die ervaring in een fysiek lichaam. Het ego is je navigatiesysteem.

Je ego laat je contrast zien. Alleen via contrast is het mogelijk om te ontdekken wat je wel wilt voelen en ervaren. En alleen via contrast kom je erachter wie je wel bent. Al kan dat een lange en pijnlijke weg zijn. Voor de meesten is dat zo. Bedenk je echter dat in de eeuwigheid, die pijnlijke weg kleiner is dan een speldenprik. Het is allemaal perfect, precies zoals het is. Net zoals jij pure perfectie bent. Er is helemaal niets mis met je.

Op het moment dat je je realiseert dat je ego jou de weg laat zien uit die illusie, juist door je erin te laten leven, sluit je er vriendschap mee. Dan wordt het je trouwe metgezel op je pad naar bevrijding van de illusie, waar je zolang in hebt geloofd. Een prachtige eerste stap is daarom niet je ego loslaten of bevechten, maar er mee samenwerken. Je kunt boven die illusie uitstijgen. En er dankbaar voor zijn dat het al die illusies zo lekker overdrijft. Want zo leer je je ware zelf weer kennen. En zo’n tool heb je nodig in de wereld van de derde dimensie.

Wie ben jij? Waar geloof jij in dat je bent? Laat het me weten in de reacties. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal!

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Ego loslaten of juist niet? Wat denk jij?

Advertentie:
 


 

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

2 Replies to “Ego loslaten of juist niet? Wat denk jij?”

  1. Wat een prachtige inzichten zeg. Dank je wel. Ik hoor altijd dat je van het ego af moet, maar dat is dus niet zo? Ik vond het altijd al raar, want je hebt het, dus iets in me heeft herkenning van wat je schrijft. Maar ego is lastig gedoe, dat wel weer. Ik voel me beter bij wat jij schrijft Anja, dat klopt meer al is het lastig want wat je zegt is waar, maar ik werk eraan. Dank je nog een keer, ik ben blij met je site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!