Wat is Spiritualiteit eigenlijk en hoe Spiritueel ben jij?

Wat is Spiritualiteit eigenlijk en hoe Spiritueel ben jij?

Wat is spiritualiteit precies? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Vele bronnen beweren dat de term spiritualiteit een vaag en lastig te omschrijven begrip is. Veel mensen beschouwen de wereld van het spirituele als ontastbaar. En zelfs als een beetje zweverig. Maar is dit ook echt waar? Heb jij er een mening over? Lees snel verder! En kom alles over te weten over de prachtige wereld van spiritualiteit. Lees neer over wat het echt behelst!

wat is spiritualiteit? Een man zit op een hoge berg en tuurt naar een prachtig wolkendek van witte wolken met erboven een stralende hemel en zonlicht
Wat is Spiritualiteit?

Als je je verdiept in het spirituele, ontdek je al snel, dat spiritualiteit helemaal niet zo zweverig is. Spirituele mensen zijn zich juist vaak veel bewuster van het leven, dan mensen die zich er niet in verdiepen. Een spiritueel mens doet dit wel. Zowel op persoonlijk vlak, als op sociaal en maatschappelijk vlak.

Toch is de vraag, “Wat is Spiritualiteit”, lastig te beantwoorden. Omdat er geen helder omlijnde definitie bestaat. Daarom vinden veel mensen spiritualiteit maar iets vaags. Dat klopt wel, omdat er geen heldere omschrijving is. Je kunt je vinger er dus niet opleggen. Ik ben zo’n goede definitie nog niet tegengekomen. En dat wil ik graag veranderen!

Wat is Spiritualiteit: mijn persoonlijke definitie…

Ik vroeg me af of ik zelf een definitie kon bedenken voor spiritualiteit. Eentje die gebaseerd is op bestaande omschrijvingen. Of me dat gelukt is? Jazeker! Spiritualiteit is origineel afgeleid van het oud Franse woord “esprit”. En esprit is weer afgeleid van het Latijnse “spiritus”. Spiritus staat o.a. voor de Ziel. En de ziel is indirect verbonden met de Goddelijke levensadem. Nou, dat is een hele mond vol zeg! Dat kan simpeler:

Spiritualiteit zou je dus modern kunnen vertalen als: “Alles aangaande de niet-fysiek zichtbare, energetische realiteit”.

Daar heb je een mooie definitie. Hier kunnen wetenschap en religie zich ook nog eens vinden. Want ook de wetenschap erkent dat er een onzichtbare werkelijkheid bestaat. Een werkelijkheid die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Maar die er wel degelijk is! Ook religieuze stromingen geloven in zo’n niet zichtbare werkelijkheid.

Wat is Spiritualiteit en wat is het verband met energie?

Alles bestaat uit energie. Sterker nog: alle materiële dingen ZIJN energie. Anders zouden ze onzichtbaar zijn in de fysieke wereld. Alle materie is opgebouwd uit atomen. Atomen bestaan voor 99,9% uit energie en informatie. Ze bestaan slechts voor 0,001% uit vaste deeltjes. Hierbij kun je denken aan neuronen, protonen, fotonen, etc.. De bouwstof van atomen is energie. Hier is de wetenschap het unaniem over eens. De wetenschap noemt het energie. Religies noemen het “God”. Of één van de vele andere benamingen voor die Goddelijke Bron. Dit verschilt per religie.

Advertentie:
 


Jouw lichaam bestaat uit dezelfde atomen als de stoel waarop je zit. Diezelfde atomen vormen ook bomen,  dieren, planten, water, gebouwen, voorwerpen, etc. Jij hebt ook een unieke vorm. Dat komt doordat de atomen in jouw lijf op een unieke manier zijn samengesteld.  En dat is nog niet alles. Ze bestaan ook uit een bepaalde hoeveelheid. De atomen die jouw lijf vormen, zijn een unieke groep. Daarom zien we er niet allemaal hetzelfde uit. We hebben allemaal een eigen “atomaire code”.

De quantum fysica heeft dit al aangetoond. Alle materie kan slechts worden waargenomen, omdat het op onzichtbaar niveau uit bewegende atomen bestaat. Hoe trager atomen trillen, hoe vaster de materie is.

Naarmate de trilling sneller wordt, verandert materie in een lossere, ijlere vorm. Zo ijl soms, dat het veld onzichtbaar is. Denk aan het licht, geluid, e.d. Je noemt dat ook wel een etherische vorm van materie.

Wat is spiritualiteit: Over de onzichtbare realiteit om ons heen

Wat is Spiritualiteit: over de onzichtbare werkelijkheid, op de afbeelding zie je energievormen, die met het blote oog niet waarneembaar zijn, met het universum op de achtergrond, alles in de kleur paars en indigo
Onzichtbare werkelijkheid in energievorm

Spiritualiteit houdt zich dus bezig met die onzichtbare (levens)energie. Dit wordt ook wel Prana, Chi, vitale energie, etc. genoemd. Er zijn honderden benamingen voor.

Mensen die een spiritueel leven leiden, kijken wat verder dan hun neus lang is. Ze zijn zich ervan bewust, dat er “meer is”.  Naast de fysieke, zichtbare realiteit zijn er ook nog andere, onzichtbare realiteiten. Die stuk voor stuk van invloed zijn op alle leven in het hele Universum. Want alles is met elkaar verbonden.

Spiritualiteit betekent ook, dat je je bezighoudt met zaken als geestelijke en persoonlijke groei. Spirituele mensen maken een onderscheid tussen leven vanuit het hoofd en vanuit het hart. Oftewel: leven vanuit egobewustzijn of vanuit Liefdes(harts)bewustzijn. Leven vanuit je ego betekent bijvoorbeeld, dat je je identificeert met je lichaam. Je gelooft dan niet dat er meer is.

Een spiritueel persoon weet dat we deel uitmaken van een groter geheel. En ook dat onze ware identiteit Liefde is. Spiritualiteit stelt dat we spirituele wezens zijn, met een eeuwig bewustzijn. Dit bewustzijn leeft tijdelijk in een fysiek lichaam. Na de dood van het fysieke lichaam stopt het leven niet. Het gaat door op energetisch niveau. In een onzichtbare realiteit.

Niets ontstaat en niets vergaat. Energie bewustzijn is onsterfelijk. ~Anja, jouwspiegeltje.nl

Ego versus Liefde

Wat je spirituele zelf en je ego zelf denken, zijn dus twee verschillende dingen. Een lastig dilemma. Want de ego wereld lijkt zo ontzettend echt! Maar spiritualiteit gaat ervan uit, dat alles wat met het ego te maken heeft, een illusie is. Spiritualiteit baseert zich op Liefde. Het ego is bezig met overleven, angst, en soortgelijke gevoelens. Die staan je groei in de weg.

Hoe werkt het Liefdesbewustzijn?

De levensenergie, waarop spiritualiteit gebaseerd is, is pure Liefde. Het is een energie, die door iedereen heen stroomt. Sommigen noemen deze energie, “bronenergie”, of “de Bron van alle leven”. Zodra je je hier bewuster van wordt, kun je die energie ook inzetten voor je geestelijke ontwikkeling. Of voor het scheppen van je eigen realiteit. En  bijvoorbeeld ook voor het doel waarmee je op de wereld bent gekomen. Spiritualiteit gaat ervan uit dat je bent geboren met een “zielmissie”.

Spiritueel leven is gebaseerd op Universele, onvoorwaardelijke Liefde. Uiteindelijk is Liefde het enige dat “echt” is. Want het is eeuwig. Al het andere is gebaseerd op illusie. Een illusie is geen eeuwig leven geschonken. Een illusie is verbonden met je ego. Daarom is het van tijdelijke aard.

Een illusie bestaat alleen maar zolang je erin gelooft. Het is niet eeuwig. ~Anja, jouwspiegeltje.nl

Wat is Spiritualiteit? Is er een verband met religie?

Hoe verhouden spirituele zaken zich tot bestaande religies? Op de foto een mediterende yogi, die is beschilderd met gele en rode kleuren en symbolen, hij zit in de lotushouding.
Yogi in de lotushouding

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen religieuze stromingen en spiritualiteit. Toch zijn er ook veel verschillen. Net als bij religies, kent spiritualiteit verschillende stromingen. Sommige mensen hebben het spirituele als rode draad door hun leven lopen. Maar ze sluiten zich nergens bij aan.

In de meeste alternatieve spirituele stromingen wordt er wordt niet één almachtige God vereert. Het Goddelijke wordt erkend, maar dan als een energetisch oer bewustzijn. God wordt niet gezien als een persoon die oordeelt, maar als een (scheppings)energie. Een Liefdevolle, onvoorwaardelijke en alomtegenwoordige energie. En jij bestaat uit dezelfde (Goddelijke) energie.

Een mooi voorbeeld is het spirituele centrum van Michael Beckwith, Agape International.

Hier komen alle religies samen om spiritualiteit met elkaar te delen en vieren. Het is gebaseerd op het gedachtegoed van het “nieuwetijdsdenken”. Je kunt de diensten daar (Engelstalig) gratis volgen via de live stream. Er is ook een archief. Een aanrader om eens te doen. Michael Beckwith was een van de leraren in de bekende film en het bijbehorende boek, “The Secret”.

Er zijn mensen, die behalve spiritueel, ook religieus zijn. Maar religieus zijn is geen voorwaarde voor een spiritueel leven.

Spiritualiteit gaat er vanuit dat het fysieke leven tijdelijk is. Na de dood, reist je ziel gewoon verder. En wordt weer opgenomen in de Oerbron. Van daaruit werd het fysieke leven ooit gecreëerd. Wellicht ontstaat er van daaruit weer een nieuw fysiek leven. Niemand weet precies hoe dit werkt. Het Universum kent prachtige mysteries. Er zijn veel opvattingen over. Er is geen “bewijs” voor. Misschien komt dat ooit.

Spiritualiteit is geen religie, maar kan wel deel uitmaken van religieus leven

Er zijn bijvoorbeeld veel “spirituele christenen, moslims, joden, hindoes, e.d. Ook zijn er veel spirituele boeken. Maar er is niet één groot boek dat de leidraad vormt voor alles. Al die boeken hebben wel overeenkomsten met elkaar. Dat is een leuk onderwerp voor een apart artikel. Want dat is natuurlijk super interessante materie!

Wat betekent Spiritualiteit voor jou?

Was jouw beeld van spiritualiteit nogal vaag? Dan hoop ik dat het nu wat duidelijker voor je is geworden. Er valt natuurlijk nog veel meer over dit onderwerp te schrijven. Dat ga ik ook zeker doen. Jouw Spiegeltje is immers een spirituele website! Hou de spiritualiteit rubriek en de hoofdpagina van Jouw Spiegeltje goed in de gaten. Want alle nieuw gepubliceerde artikelen verschijnen daar bovenaan. Er is al een mooie verzameling te vinden. Die breidt zich steeds verder uit. Hopelijk zit er iets tussen voor je!

Ik ben natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar jouw beeld van spiritualiteit! Hoe ziet jouw spirituele leven eruit? Speelt het een belangrijke rol? Of zet je je eerste stapjes… Ben je heerlijk aan het ontdekken? Hang je een bepaalde overtuiging aan? Of is het een breed iets voor jou?

Misschien heb je vragen over spiritualiteit. Stel ze gerust. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord. Gegarandeerd! Want ik ben er voor jou. Je kunt ook anoniem reageren. Je mailadres wordt niet zichtbaar. Uiteraard ga ik heel zorgvuldig om met jouw informatie. Je wordt niet ongevraagd toegevoegd aan mailinglijsten. Daar zit je niet op te wachten. Ik respecteer dat van harte!

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Wat is Spiritualiteit eigenlijk en hoe Spiritueel ben jij?

 

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

10 Replies to “Wat is Spiritualiteit eigenlijk en hoe Spiritueel ben jij?”

 1. Hallo ik heb al heel mijn leven interesse in een spirituele leven ook alles wat te maken heeft met ruimte tijdrijzen aliens enz verder interseren mij ik heb echter niemand waar ik er over kan praten want ze verklaren me als zot als ik ze over begin

 2. Dag Anja,
  Ik ben ondertussen tweemaal naar een vrouw geweest waarbij ik de eerste keer een sjamanistiche soundhealing volgde en een tweede maal een reiki behandeling.
  Ze vertelde mij dat ik echt heel puur was en ze werd er zelfs wat emotioneel door. De tweede maal (gisteren) zei ze dat opnieuw (ze herinnerde mij zich ook nog). Natuurlijk vind ik dit een wondermooi compliment, maar ik vind het heel moeilijk te vatten wat ze hier nu juist mee bedoelt, kan jij mij hier verder in helpen?
  Vriendelijke groeten!

 3. hey anja
  ik ben 23 jaar en ben me sinds kort aan het verdiepen in spiritualiteit. ik ben beginnen mediteren en ben zelfs een paar kristallen gaan halen om me op weg te helpen (oa. wateragaat, rozekwats, amethist, etc.). maar sinds ik me ben beginnen toeleggen op spiritualiteit zit ik met zoveel vragen, meer vragen dan ik ooit had. ik voel me plots zo anders, soms heb ik zelf het gevoel dat ik hier niet thuis hoor. is dit gevoel normaal? is dit omdat ik mijn ‘zielendoel’ nog moet vinden?
  groetjes steffie

  1. Lieve Steffie,

   Dat is heel normaal hoor, wat je nu allemaal ervaart en hoort erbij. Je voelt je anders, omdat heel veel mensen nog niet wakker zijn, zoals jij dat bent, dan voel je je een beetje een eenling. Dat is heel erg herkenbaar. En gaandeweg ga je je steeds beter voelen en erin groeien, dat beloof ik je. Ik ben zelf ook door dit proces gegaan. Het is niet altijd een makkelijk pad, maar het is wel enorm de moeite waard!

 4. Beste Anja,

  Waar zal ik beginnen….

  Ik ben opzoek naar iemand die mij kan leren dat ik de stemmingen, emoties van andere mensen beter een plekje kan geven en hoe hier mee om te gaan.

  Voordat ik 6. Jaar geleden een hersenkneuzing opliep was ik leerkracht en gebruikte relatief onbewust mijn empathie voor die leerlingen die dit extra konden gebruiken.
  Nu ik 6jaar bij huis ben hoop ik te leren om mij sterker te gaan voelen in plaatst van zoveel pikken en dalen .

  Heeft u suggesties?

  Veel liefs
  Bernitha hup-maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!