Ben ik Spiritueel? En wat is Spiritueel Zijn eigenlijk?

Ben ik Spiritueel? En wat is Spiritueel Zijn eigenlijk?

Foto van 2 mensen bij de zee bij artikel: Ben ik spiritueel? Twijfel jij hieraan? Klik dan hier! | Jouw SpiegeltjeHeel veel mensen vragen mij: “Anja, ben ik spiritueel?” Of: “ben ik wel spiritueel genoeg?” Of wat dacht je van: “Hoe weet ik of ik niet gek ben geworden?”. Want ook dat vragen mensen, die hun spiritualiteit aan het ontdekken zijn zich vaak af. Ik durf te wedden dat jij dit wel herkent. En ook dat je je iets soortgelijks hebt afgevraagd.

Er is zoveel onzekerheid onder mensen die bezig zijn met hun spirituele ontwaking. Onzekerheid die eigenlijk helemaal niet nodig is. Maar wel te begrijpen hoor! Want we zijn nu eenmaal geprogrammeerd om het leven vanuit ons ratio te benaderen. Oftewel: waarnemen vanuit je hoofd en je hart te negeren.

De maatschappij, je school, je ouders, etc. hebben je immers bijgebracht dat je over alles na moet denken. En dat “vage dingen” zoals spiritualiteit minder “echt zijn” dan de “harde/concrete feiten”. En daarmee bedoelen ze dan meestal de dingen die fysiek tastbaar zijn. Alsof je alles wetenschappelijk zou moeten bewijzen. En dat voelt nou eenmaal niet fijn!

Advertentie:
 


Ben ik spiritueel: Je spirituele natuur wordt onderdrukt

Zeker in de westerse wereld is het geen algemeen goed om spiritueel georiënteerd te zijn. En alhoewel het al stukken beter bespreekbaar is, dan een jaar of 25 geleden, is er nog altijd een behoorlijk taboe. Want spirituele dingen zijn niet nu eenmaal niet tastbaar. Velen noemen dat dan vaag. En heel veel mensen lijken bang te zijn voor die ontastbare en/of “vage” dingen.

Als het niet concreet is, dan wordt het al snel naar het rijk der sprookjes en fabelen doorverwezen. De meeste mensen praten nu eenmaal liever over de voetbaluitslagen, het weer of hoe de economie ervoor staat. Want dat is in hun ogen iets “concreets”.

Spirituele mensen voelen zich vaak verloren

Ben ik spiritueel? Spirituele mensen voelen zich vaak verloren. Vrouw staat op een bergrand en staart in de verteDe vraag: “Ben ik spiritueel”, ontstaat bij de meeste mensen omdat ze er met bijna niemand over kunnen praten. Misschien is dat voor jou ook zo. Ben jij bang dat anderen je gek vinden? Of dat je al je vrienden zult verliezen als je jouw spirituele natuur bespreekbaar zou maken.

Hier sta je niet alleen in hoor! Heel veel spirituele mensen zoals jij lopen met dit soort vragen rond. En bovenal: ze voelen zich vaak heel eenzaam en onbegrepen. Waardoor ze, en jij misschien ook, gaan twijfelen aan zichzelf…

Want de maatschappij weet eigenlijk het antwoord op de vraag of jij spiritueel bent niet goed te beantwoorden. De meeste mensen om je heen zijn er niet mee bezig. En zelfs als je mensen kent, die net als jij het spirituele pad bewandelen, dan blijft het een lastige vraag! Waarom? Omdat er niet één antwoord is.

Want er is geen checklist om te bepalen of jij wel spiritueel genoeg bent. Je kunt het niet concreet aantonen met allerlei kenmerken. Al doen sommigen wel een poging. En natuurlijk zijn er zeker overeenkomsten tussen spirituele mensen. Maar er is geen wetmatigheid. Je kunt niet stellen dat als je je “zus of zo gedraagt” je dan per definitie spiritueel bent. Dat is voor heel veel mensen het lastige eraan.

Er zijn veel wilde ideeën over wat spiritueel zijn is

Heel veel mensen binnen de spirituele kringen hebben er allerlei meningen en vooroordelen over. Daar komt ook nog eens bij dat al die meningen en vooroordelen nogal uiteenlopend zijn. Lekker verwarrend dus! Zeker als je nog spiritueel zoekende bent. Als je net begonnen bent met je spirituele ontwaking zit je met zoveel vragen.

Ben ik spiritueel: je spiritualiteit ontdekken kan heel onzeker zijn, op de foto een vrouw in het bos die een boek aan het lezen isJe voelt je nog onzeker, omdat je jouw spiritualiteit nog aan het ontdekken bent. En dat is leuk, want het is nieuw, maar het kan ook heel onzeker zijn. Dat is dan weer de minder fijne kant die iedereen die spiritueel ontwaakt beleeft. De een wat meer dan de ander natuurlijk. Want we zijn allemaal anders. En we hebben allemaal ons eigen spirituele groeiproces.

Veel mensen voelen zich tijdens die fase een spiritueel buitenbeentje… En dat is zo jammer. Maar ik kan het goed begrijpen. Ik heb het zelf ook doorgemaakt. Makkelijker kan ik het niet voor je maken. Het hoort erbij. Weet dat je erin zult groeien. Dat je je vertrouwen gaat opbouwen. Dat je er mag zijn. Helemaal zoals je bent!

Ben ik spiritueel? Ja natuurlijk ben je dat!

Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat we allemaal, of we ons ervan bewust zijn of niet, een spirituele natuur hebben. Je hebt je fysieke zelf, je lichaam dus. Je hebt een mentale natuur, dat zijn je gedachten. En je hebt een spiritueel zelf, ook wel je bewustzijn, ziel, hogere zelf, innerlijke zijn, etc. genoemd.

Ieder mens heeft een spirituele natuur

Ben ik spiritueel? Ook jouw natuur is spiritueel. Op de foto een monnik met samengevouwen handen in meditatieSpiritueel zijn is geen dogma. Er zijn geen vuistregels voor spiritueel leven. Al vinden veel mensen van wel. Want er zijn veel spirituele mensen die allerlei ideeën hebben over waar je aan zou moeten voldoen om jezelf een spiritueel mens te mogen noemen.

Dat is natuurlijk klinkklare vette onzin!

Echt waar… Zo hard durf ik dat te zeggen. Ik heb echt een hekel aan al die nutteloze dogma’s, oordelen en meningen. Dat vind ik niet zo spiritueel… Je hoeft namelijk helemaal nergens aan te voldoen om jezelf spiritueel te mogen noemen! Spiritueel zijn betekent niets meer en niets minder dat het je bewust zijn van je spirituele natuur. Hoe je daar verder invulling aan geeft is geheel aan jou.

Er zijn absoluut geen regels en wetten voor. Jij geeft zelf de invulling aan jouw beleving van spiritueel zijn. Alleen jij bepaalt hoe jij je spiritueel ontwikkelt. Jouw spirituele ontwaking is absoluut uniek. Omdat jij een uniek, eeuwig bewustzijn bent! Jij maakt jouw prachtige spirituele groeiproces door. Net als anderen. Alleen doen we het allemaal op onze eigen manier. Die vrijheid heb je. Dat is simpelweg je geboorterecht.


Tip: Ik heb een mooie video over spirituele ontwaking op YouTube gepubliceerd. Klik hier om hem te bekijken!


Ben ik spiritueel genoeg…

Ook dat is een vraag die veel spirituele ontwakers bezighoudt. Kennelijk zijn ze bang dat er een hogere macht over hen zal oordelen of ze wel spiritueel genoeg hebben geleefd. Die angst vindt zijn oorsprong in vele religieuze tradities, waar alles natuurlijk draait om of je wel “gelovig genoeg” bent geweest. En of je wel in de gratie valt bij God, Allah, etc. (er zijn vele namen voor de “hogere macht”)

Weet alsjeblieft dat er in het Universum nooit over jou wordt geoordeeld. Niet tijdens je verblijf op aarde in je fysieke lichaam. En ook niet als je weer vertrekt naar andere dimensies (na je fysieke dood).

Jij bent altijd spiritueel genoeg op jouw eigen prachtige manier

Ook mensen die schijnbaar “niet spiritueel” zijn en/of leven, zijn in hun ware aard spiritueel. Spiritualiteit is eeuwig. Het materiële (waarin velen gevangen zitten) is tijdelijk. In werkelijkheid zijn we allemaal een spiritueel wezen met een (tijdelijke) fysieke ervaring. Je spirituele natuurlijk is je eeuwige bewustzijn. Je bent in werkelijkheid pure energie. En energie kan niet vergaan.

Energie is nooit ontstaan en zal nooit vergaan! ~Anja | jouwspiegeltje.nl

Bij de één is die spirituele kant meer zichtbaar, bij de ander is die natuur onderdrukt. Als de spirituele kant van iemand niet zo zichtbaar/waarneembaar is, dan wil dat niet zeggen, dat hij niet aanwezig is. Je spirituele natuur is altijd aanwezig. Hoezeer je het ook wilt onderdrukken (want ook dat proberen de meeste mensen). Je kunt net doen alsof het niet bestaat. Maar ook daarmee verdwijnt je spirituele zijn niet!

Iedere ziel, en jij bent een ziel, heeft zijn/haar unieke spirituele pad. Ook jij volgt jouw pad. Jouw spirituele ontwikkeling is prachtig. Jij BENT absoluut spiritueel. En zeker als jij jezelf afvraagt: “Ben ik spiritueel”, dan kun je ervan uitgaan, dat jij al meer ontwaakt bent dan zo’n 95% van de bevolking op aarde.

95% van de mensen is nog niet spiritueel wakker en zal zichzelf dus nooit afvragen of ze spiritueel genoeg zijn. Als jij jezelf wel afvraagt of je spiritueel bent, dan ben je je al bewust van je spirituele natuur, je spirituele aard.

Stop alsjeblieft met twijfelen aan jezelf

Ben ik spiritueel? Ik ben goed genoeg op elk moment en ik keur mezelf goed (Louise Hay), op de foto twee dwergpapegaaien die elkaar knuffelenVraag je niet langer af of jij wel spiritueel genoeg bent, want dat ben je wel degelijk! Altijd! Er is geen oordeel. Ook al hoor je anderen oordelen. En lees je er boeken over. Twijfel niet. Volg je hart lieve schat, want jouw hart weet het antwoord. En dat antwoord luidt heel simpel, dat jij fantastisch bezig bent met jouw spirituele groeiproces!

Je kunt het nu eenmaal niet verkeerd doen. Er is geen oordeel. Ik kan het vaak genoeg inpeperen! Louise Hay heeft er een prachtige affirmatie over: “Ik ben goed genoeg op elk moment en ik keur mezelf goed”.

Ben ik spiritueel? Wat denk jij over jouw spiritualiteit?

Vraag jij jezelf dit soort dingen vaak af? Twijfel je? Of heb je die twijfel losgelaten? Heb je vragen? Wil je iets delen? Misschien heb je wel een tip voor anderen! Ik ben heel benieuwd en hoor graag jouw verhaal. Je krijgt altijd een persoonlijke reactie van mij. En je email adres wordt niet zichtbaar gemaakt, dus je privacy is op en top gegarandeerd. Die vind ik super belangrijk! Reageren kan hieronder. Alvast bedankt!

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Ben ik Spiritueel? En wat is Spiritueel Zijn eigenlijk?

Advertentie:
 


Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

12 Replies to “Ben ik Spiritueel? En wat is Spiritueel Zijn eigenlijk?”

 1. Lieve Anja,
  Allereerst wou ik even kwijt dat ik op uw site een heel goed gevoel heb omdat je alles zo aangenaam en helder uitlegt. Bedankt daarvoor.
  Toch heb ik een vraagje of had graag wat uitleg over ‘spiritueel zijn’.
  Als ik eens naar een spirituele beurs ga dan zie ik veel mediums en paragnosten die tegen betaling kaartleggen voor je of handlezen en healings en contact hebben met overledenen.
  Mijn vraag is nu : Is dit nu Spiritualiteit of is spiritueel zijn meer dan dat ? Ik hoor soms zeggen dat het een gave is om healings uit te voeren of contact te hebben met overledenen. Verbeter mij als ik niet juist ben aub. Maar als mensen die gave gratis ‘van boven’ gekregen hebben, waarom worden er dan zo’n woekerprijzen gevraagd door mediums aan bezoekers die met vragen zitten ? Die gave hebben zij toch ‘gratis’ gekregen maar verder ontwikkeld ? Als ik zie op sommige internetsite’s dat mediums soms 300 euro of meer vragen om een cursus lenormand kaartleggen aan te leren of nog meer vragen om de verschillende fases van Reiki aan te leren , lijkt het dan allemaal niet een beetje op commercie of uitbuiting ? Hoe meer m’n er aan verdiend hoe liever. Is het dit wat m’n in de onzichtbare spirituele wereld wil ? Zijn Engelen en Gidsen en andere hogere spirits daar akkoord mee dat dit zo loopt ? Ik kan me dat moeilijk voorstellen. Of Anja , is Spiritualiteit of spiritueel leven meer dan dit ?

  Groetjes Rikkie

  1. Hoi lieve Rikkie, “Spiritueel zijn”, en een spirtueel leven is veel meer dan wat paranormale mensen op een spirituele beurs. Ik ga daar zeker in een toekomstig artikel dieper op in. Het voert te ver en gaat te diep om dat hier in een reactie te doen, hopelijk begrijp je dat. De bedragen die gevraagd worden door mensen zijn in mijn bescheiden opinie veel te hoog. Maar we hebben een vrije wil en niemand oordeelt hierover in de spirituele wereld (dus de engelen, gidsen, etc.). Jij hebt altijd de keuze om al dan niet zo’n investering te maken. Er zijn ook mensen (zoals ikzelf) die niet zulke hoge bedragen rekenen en zelfs veel gratis doen. Natuurlijk moeten we allemaal leven en alle talenten en gaven hebben we gratis gekregen. Dus ook het talent om mooi te zingen bijvoorbeeld. Artiesten verdienen ook heel veel. Maar ik ben het met je eens dat als je in onze branche werkt, je niet mensen mag misbruiken hoor. Ik zou dat nooit doen in ieder geval.

 2. Wie weet waar ik terecht kan met bepaalde vragen/gebeurtenissen?

  KlokkEN (meervoud) die ‘uitzichzelf’ een uur terug gaan in de nacht, m’n zoontje die entiteiten wss ziet enz..

  Ik kom alleen maar verhalen tegen maar nergens iets waar ik m’n vraag heb beantwoord

  Mvg

 3. Ik denk niet dat energie er altijd is geweest en er altijd zal zijn. Ik denk dat energie, in wat voor vorm dan ook, vanuit het niets is ontstaan. Met niets bedoel ik dan niets stoffelijks of geen trillende golf. Er zijn echter benamingen die ontstoffelijke zaken kunnen benoemen zoals pure liefde, zuiver weten of de absolute waarheid. Dit zijn, naar mijn gevoel, potentiele waarden waaruit iets kan ontstaan. Ik heb zo het vermoeden dat de schepping hieruit is ontstaan. Maar ook jouw theorie kan juist zijn. Het is een beetje het verschil tussen de schepping en de schepper. In jouw theorie is er geen schepper. Zie ik dat juist?

  1. hoi Adriaan,

   Dank je wel voor het delen van jouw interessante visie! Er is geen schepper in die zin, dat er geen mens aan te pas is gekomen of een gepersonifieerde schepper. Er is wel een scheppende/goddelijke kracht, die keer op keer vanuit de eigen energie nieuwe “realiteiten” creëert. Fysieke en non-fysieke. Dit is een eeuwig bewustzijn, waar jij en ik ook deel van uitmaken. We zijn in ons lichaam om de schepping mooier te maken en verder te laten groeien. Zo zie ik het. ☼♥☼ Veel Liefs, Anja ☼♥☼

 4. Lieve Anja ,
  Het was een hele lange reis vol obstakels/ontberingen etcetera……
  Ik ben er bijna…. Bijna ben ik compleet…. Nog de laatste stapjes…. Nee geen zware, absoluut niet, ik zet ze heel bewust, ik ervaar op dit moment de bevestiging waar ik heel mijn leven al van bewust was…. Spirituele Bevestiging….. Bewust was ik al, wat zorgde voor een heel moeilijke leven….. Das voor een ander keertje…. Met deze stappen wandel ik mijn nieuwe leven in…. Ik kan het nog niet zo goed verwoorden maar het feit dat ik dit graag met jou wil delen zegt al genoeg…. Ik zal het schrijven en naar je mailen want jij als geen ander begrijpt dit.
  Dit gevoel wordt zichtbaar.. Net een digitale infrastructuur maar dan van energie…. Jij hebt het mooi verwoord. Lieve Anja ga zo door!!!
  We houden contact….. Bianca-Edith

  1. Hoi lieve Bianca-Edit,

   Dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Je bent fantastisch bezig hoor. Ik kijk uit naar je mail! Nog een fijne dag toegewenst!

   ♥ Veel Liefs ♥
   Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!