Dankbaarheidsdagboek: Zo Breng Je Meer Positiviteit in Je Leven

Dankbaarheidsdagboek: Zo Breng Je Meer Positiviteit in Je Leven

Dankbaarheidsdagboek: Gratitude changes everythingSchrijven in een dankbaarheidsdagboek is een geweldige manier om je focus te verleggen naar alles wat wel werkt in je leven! En het kan ook jouw welzijn verbeteren. Dankbaarheid heeft de afgelopen jaren niet voor niets zoveel aandacht gehad. Dit is wat de Mayo Clinic er bijvoorbeeld over schrijft in haar blog:

“Het uiten van dankbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal mentale en fysieke voordelen. Studies hebben aangetoond dat dankbaarheid de slaap, het humeur en de immuniteit kan verbeteren. Dankbaarheid kan depressie, angstgevoelens, problemen met chronische pijn en het risico op ziekte verminderen. Als een pil dat zou kunnen doen zou iedereen er eentje nemen…”

In dit artikel inspireer ik je graag met dingen waar je direct mee aan de slag kunt. Zoals een lijst maken van al je zegeningen (dingen waar je dankbaar voor bent). En natuurlijk geef ik je meer inzicht in de voordelen van het beoefenen van dankbaarheid. Ook deel ik een aantal gouden tips, die je zeker weten van pas zullen komen! Heb je er al zin in?

De voordelen van een Dankbaarheidsdagboek

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het schrijven in een dankbaarheidsdagboek. En veel van die voordelen zijn nu zelfs wetenschappelijk bewezen. Je dankbaarheid vastleggen verlaagt bijvoorbeeld je stressniveau. Het helpt je zelfs om beter te slapen. Je relaties met anderen verbeteren erdoor. En het uiten van je dankbaarheid met pen en papier, kan ook nog eens bijdragen aan een gezondere leefstijl.

Uit een onderzoek onder adolescenten uit 2018 bleek dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek materialisme vermindert en genereuzer maakt.

Die voordelen zijn er natuurlijk niet in één keer…

Verschillende onderzoeken tonen pas na een week of vier verbeteringen aan op het gebied van geestelijk welzijn. En het mooie is dat sommige onderzoeken zelfs aantonen dat dit welzijn tot wel drie maanden na het starten van dankbaarheidsoefeningen aanblijft. Fijn idee toch!

Eigenlijk is je leven NU al perfect! Dankbaarheid voelen

Als je een leven wilt creëren waar je nu misschien nog van droomt, is er actie van jouw kant nodig. Zoiets gaat niet vanzelf. Maar het allerbelangrijkste is om te leren houden van hoe je leven momenteel is. En het voelen en uiten van dankbaarheid via een dagboek, helpt je te waarderen wat al fantastisch is in je leven. Hierdoor leer je dat je nu al gelukkig kunt zijn. En dat is natuurlijk véél beter dan wachten tot je leven precies is zoals jij dat wilt.

3 Simpele Stappen om met Je Dankbaarheidsdagboek te Beginnen

Dank je Wel op een post-it noteIk gebruik in deze tekst vaak het woord ‘zegeningen’ omdat dat voor veel mensen een fijn woord is. Maar als het voor jou niet werkt, verander je het gewoon in “dingen waar je dankbaar voor bent”. Of bedenk je eigen variant!

Veel mensen denken dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek alleen maar gaat over het maken van lijstjes van dingen waar we dankbaar voor zijn.

En eenvoudig lijstjes maken is natuurlijk een fantastische manier om mee te beginnen! Maar er zijn veel meer manieren om in een dankbaarheidsdagboek te schrijven.

Stap 1: Hoe vaak en hoe veel?

Sommige mensen schrijven elke dag in hun dankbaarheidsdagboek. Anderen kiezen ervoor om dit elke week te doen. Ga voor wat goed voelt. Je kunt het niet verkeerd doen!

Als je voor elke dag gaat, dan is mijn suggestie om elke dag minimaal 5 dingen waar je dankbaar voor bent op te schrijven. En als je kiest voor je wekelijks het perfecte moment om je dankbaarheid op papier te zetten, noteer dan minimaal 10 dingen. Meer zegeningen noteren mag natuurlijk altijd. Graag zelfs! Er is zoveel moois in je leven om dankbaar voor te zijn. En we vergeten vaak om hierbij stil te staan.

Tel je zegeningen en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

 

Stap 2: Kies een vast tijdstip waarop je in je dankbaarheidsdagboek gaat schrijven

Het moeilijkste van alles is om een gewoonte te maken van het dagelijks of wekelijks schrijven over Schrijven in je Dankbaarheidsdagboekwaar je allemaal dankbaar voor bent. Bepaal daarom een vast tijdstip tijdens je dag/week, waarop je gaat schrijven en hou je daaraan. Zorg ervoor dat het een moment is waarop je niet gestoord kunt worden. Want rust is heel belangrijk om te reflecteren op dankbaarheid en het tellen van je zegeningen.

Tip:

Het begin of einde van de dag is een perfect moment voor het schrijven in je dankbaarheidsdagboekje. Schrijf bijvoorbeeld in bed vlak voordat je het licht uitdoet of ’s morgens bij je eerste kopje koffie.

Stap 3: Wat schrijf je allemaal in een Dankbaarheidsdagboek?

Als je niet genoeg dingen kunt bedenken waar je dankbaar voor bent, probeer dan eens het volgende:

Denk kleiner

Dankbaar zijn voor kleine dingen zoals een roosDie heerlijke aardbeien die je bij je ontbijt at, de warme zon (of de regen als het regent en je tuin het nodig heeft), of misschien ben je gewoon dol op je mooie nieuwe schoenen. De smaak van je avondeten. De glimlach van een onbekende. Een prachtige bloem. De lijst kan eindeloos zijn, als je het maar wilt zien! Kleine dingen zijn ook heel groots!

Of:

Denk groter

Ik heb een huis, een baan, een auto, een levenspartner, mijn gezondheid, genoeg te eten… DenkVerdieping voor je dankbaarheidsdagboek: adem diep in en uit aan je vriendenkring, een reis die je hebt gemaakt… Er is zoveel om dankbaar voor te zijn…

Dankbaar zijn voor kleine of grote dingen is eigenlijk hetzelfde. Het Universum kent het verschil niet. Alleen in de derde dimensie denken we in termen van groot-klein, dik-dun, goed-slecht, etc.

Een aanvullende tip om nog dieper te gaan:

Haal drie keer langzaam en diep adem. En neem even de tijd om dankbaarheid in je lichaam te VOELEN. Dit verdiept je ervaring en verhoogt je vibratie!

 

Belangrijke Tips Voor Je Dankbaarheidsdagboek:

Forceer je dankbaarheid niet. Doe niet alsof, want dat werkt niet. Zoek in plaats daarvan naar dingen waar je echt dankbaar voor bent.

Soms kan het voelen van dankbaarheid ongemakkelijk lijken

En daar is helemaal niets mis mee. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je iemand iets verschuldigd bent. Of misschien ben je bang dat iets waarmee je je gezegend voelt, weer uit je leven zal verdwijnen. Wees je in dat geval gewoon bewust van wat je voelt…

Laat dat ongemakkelijke gevoel helemaal toe en wees er lief voor. Accepteer je gevoelens precies zoals ze zijn. Je kunt bijvoorbeeld de Spiegelogie Gevoelservaring doen om je daarbij te helpen. En ga daarna pas verder met het schrijven in je dankbaarheidsdagboek.

Dankbaarheid geeft je een boost, maar het is geen wondermiddel

Gebruik het niet als een manier om je mentale pijn te blokkeren, over verlies heen te komen of om iets vreselijks dat is gebeurd te negeren. Zorg ervoor dat je jezelf de ruimte gunt om bijvoorbeeld te rouwen, met iemand te praten of andere hulp te zoeken als dat nodig is. En schaam je daar niet voor. Want er is niets mis met je.

 

Inspiratie voor je Dankbaarheidsdagboek

Ik sluit dit artikel af met wat prachtige inspiratie voor je dankbaarheidsdagboek om je op weg te helpen. Schrijf vrijuit over wat er in je opkomt. Het mag een beknopte lijst zijn. Maar ook een alinea (of meerdere), een gedicht of iets anders… Volg gewoon je Hart!

Vandaag voel ik me _____. Ik denk dat dit komt doordat _____. 


Ik ben dankbaar voor _____.


Zelfs in moeilijke tijden zal ik altijd dankbaar zijn voor _____.

Eén belangrijk ding waarvoor ik dankbaar ben en wat ik tijdens deze crisis 
heb geleerd, is _____. Dit heeft mij veranderd doordat _____.


Het belangrijkste voor mij in het leven is _____. Ik waardeer het door _____.
In de toekomst zal ik meer mijn best doen om dit op prijs te stellen door _____.


Eén ding dat mij onlangs heeft verrast is _____. 
Als gevolg daarvan heb ik besloten/overweeg ik om _____.


Ik hou van _____. Ik ben enorm dankbaar voor _____. Ik wil _____. 


Ik vergeef mezelf voor _____.


Het allermooiste aan mijn leven is _____.


Waar ben jij dankbaar voor vandaag?

En hoe geef jij invulling aan je dankbaarheidsdagboek? Inspireer jezelf en anderen en laat een reactie achter! Heb je vragen? Stel ze gerust. Ik beantwoord ze graag. Je krijgt sowieso altijd een persoonlijke reactie van mij terug!

Veel Liefs,

Anja

 


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Dankbaarheidsdagboek: Zo Breng Je Meer Positiviteit in Je Leven

 

Advertentie:
 Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!