Intuïtie of Angst?

Intuïtie of Angst?

Intuïtie of angst? Deze vrouw twijfelt nog.Is het mijn intuïtie of angst?” Het kan heel lastig lijken om een onderscheid te maken tussen een intuïtieve ingeving of een ingeving die is gebaseerd is op angst. Beiden geven een krachtig gevoel. Het is overduidelijk aanwezig. Maar hoe weet je nou of het je innerlijke stem is die je waarschuwt of juist niet? Wanneer is het gebaseerd op turbulente emoties en wanneer is je intuïtie aan het woord?

 

 

Intuïtie of Angst: Wat is Intuïtie?

We hebben allemaal bij onze geboorte de gave van intuïtie meegekregen. Het is niet iets dat gemakkelijk in één zin te omschrijven is. Maar in de kern is het een voorgevoel, dat je zo nu en dan ervaart, zonder dat je er een logische verklaring voor hebt. Het is bijvoorbeeld een slecht of juist heel positief gevoel dat je krijgt, als je een onbekende ontmoet. Of je gaat een huis binnen en je voelt dat er iets niet klopt, maar je weet niet waarom.

Intuïtie is het vermogen om onmiddellijk begrip te verwerven zonder tussenkomst van bewust redeneren. Intuïtief begrip omzeilt de wetten van de logica”.

Intuïtie is een innerlijk weten. Het is een subtiel en zacht gevoel, dat je aandacht leidt naar iets dat je aandacht nodig heeft. Omdat het zo subtiel is, is het ook gemakkelijk te missen. Maar wanneer je ernaar leert luisteren, kan je intuïtie ook jouw leven op een positieve manier veranderen.

 

Ontken Jij je Intuïtieve Gevoeligheid?

Veel mensen denken dat intuïtie iets vaags is en vaagheid wordt vaak als eng ervaren. Maar of je het nou leuk vindt of niet: feit blijft dat ook jij “het hebt”. Al stop je het nog zo ver weg, zo nu en dan laat die innerlijke stem luid en duidelijk van zich horen.

Wanneer je jouw innerlijke leiding kunt herkennen en leert gebruiken, is het een prachtige tool, dieintuïtie of angst: twijfel jij er wel eens aan? Je bent niet de enige! je leven alleen maar kan verrijken. Maar als het nog onbekend terrein voor je is, kan het ook heel verwarrend zijn. Je weet bijvoorbeeld niet of je een sterk gevoel dat je ervaart serieus moet nemen. En als je jouw voorgevoelens wel serieus neemt, kan het zijn dat je twijfelt of het je intuïtie of angst is.

Kortom: intuïtieve gevoelens kunnen heel verwarrend zijn, zeker als je je spiritualiteit nog aan het ontdekken bent. En ook voor de meer gevorderden op het spirituele pad, is dat soms best nog wel eens lastig.

 

Intuïtie of Angst: de gevoelens zijn vaak niet logisch

Je zesde zintuig of intuïtie heeft niets te maken met je vijf andere (fysieke) zintuigen. Het is dus geen verlengstuk daarvan. Je intuïtie kan ook niet worden gemeten met de momenteel bekende meetinstrumenten.

Dat klinkt best vaag toch?

En dat is nou precies waarom het zo makkelijk is om die subtiele gevoelens te negeren. Maar luisteren naar je intuïtie is belangrijk. Je intuïtie kan een krachtig innerlijke kompas voor je zijn, als je het serieus neemt.

Van jongs af aan wordt ons geleerd om logisch na te denken. Onze geest is sterk geconditioneerd en gewoontes spelen een belangrijke rol bij hoe je geest functioneert. Als gewoontes en andere onbewuste patronen centraal staan, is er geen ruimte voor je intuïtie. Intuïtieve signalen kunnen zwak zijn en gemakkelijk worden gedomineerd door zelfs de stilste gedachte.

 

Hoe Ervaar je Intuïtie?

Intuïtie of angst: Alles is energieAlles is energie en je lichaam kan die energie om je heen lezen en waarnemen. Als je je lichaam ziet als een energiescanner, die informatie ontvangt in de vorm van energie, dan is je intuïtie de manier waarop je die energie leest. Je lichaam communiceert dat vervolgens met je. Meestal gebeurt dat via gevoelens en/of (innerlijk) weten.

Je ervaart intuïtie dus meestal in je lichaam

En vaak manifesteert het zich ook in de vorm van andere gevoelens, die gepaard gaan met dat bekende “onderbuikgevoel”. Zo kun je bijvoorbeeld “gefladder” in je buik ervaren. Of je krijgt plots kippenvel. Het kan komen in de vorm van warmte, koude rillingen, etc. Dat onderbuikgevoel dat je soms voelt, is je intuïtie die met jou probeert te communiceren. Je kunt het zien als de fysieke manifestatie van jouw intuïtie.

Vaak is intuïtie een sterk innerlijk weten, zonder dat je kunt verklaren hoe je het weet. Heb je ooit wel eens een keuze gemaakt, die was gebaseerd op je gevoel? Tada… dat was je intuïtie in actie!

Vergeleken met je andere zintuigen vereist intuïtie een dieper niveau van ontvankelijkheid. Daarom kan het niet functioneren als je rationele geest druk bezig is met allerlei gedachten. Afleiding en intuïtie gaan niet goed samen.

De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar eert en het geschenk is vergeten.” ~Albert Einstein

 

Intuïtie of Angst: Hoe maak je het onderscheid?

Intuïtie ervaar je pas, als je in een kalme en bewuste staat van bewustzijn bent. Een staat van bewustzijn, die niet emotioneel is. Alleen zo kun je je intuïtieve boodschappen zuiver ontvangen. Vertrouwen hebben in je intuïtie is een proces van zelfbewustzijn. Dat ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Het is een groeiproces.

Angst is daarentegen een schreeuwende, ongebalanceerde emotie. Je ervaart bijvoorbeeld een bonzend hart en een nerveus gevoel. Veel mensen hebben de neiging om intuïtie met angst te verwarren. Maar als je angstig bent of gestrest, dan projecteer je die angst op al het andere om je heen. En dat heeft niets met intuïtie te maken. Intuïtie voelt nooit onrustig of angstig aan.

 

Stress en intuïtie gaan niet goed samen!

Angst en onrust zorgen ervoor dat we geobsedeerd raken, dingen vermijden en overanalyseren. Intuïtie komt juist voort uit kalme aandacht. Aandacht die afstand neemt van al die onrustige emoties. Je intuïtieve vermogen is genuanceerd, helder en subtiel.

Als je niet zeker weet of je jezelf kunt vertrouwen, controleer dan je hartslag, kalmeer je adem en wees eerlijk als je je zorgen hebt gemaakt.

Intuïtieve informatie kan jou niet bereiken als je in de stress zit of bang bent. En het voelt ook nooit angstig aan. In tegendeel zelfs: je intuïtie voelt juist altijd interessant, nieuwsgierig, nuchter en geruststellend aan. Het is een diep, kalm innerlijk zeker weten.

Om je intuïtieve leiding te horen en die serieus te nemen, moeten je de wortels van je angst en onrust eerst aanpakken. Want alleen zo bereik je kalmte en ontspanning, die nodig is om je intuïtieve ingevingen te kunnen ontvangen. En pas dan pluk je er de vruchten van: een leven van meer gemak en een diepe verbinding met jezelf.

Is het intuïtie of angst? Twijfel jij daar wel eens aan? En hoe maak jij het onderscheid? Heb je vragen over jouw intuïtieve vermogens? Of wil je iets anders delen over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter. Alvast bedankt!

 

Veel Liefs,

Anja

 


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Intuïtie of Angst?

Advertentie

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!