Negatieve eigenschappen positief ombuigen doe je zo!

Negatieve eigenschappen positief ombuigen doe je zo!

Wil jij jouw negatieve eigenschappen positief ombuigen? Lees dan mijn artikel met handige tips. Op de coverfoto zie je de zee, golven en in die golven 2 gewone ogen en in het midden een geel licht, dat het derde oog symboliseert.Wil jij jouw negatieve eigenschappen positief ombuigen? Lees dan verder, want het is makkelijker dan je denkt. Je denkt dat het lastig is, maar in de praktijk valt dat erg mee. Jij bent namelijk een schepper van je eigen werkelijkheid. 

Zelfs als je al jarenlang last hebt van je “nare eigenschappen”, is het makkelijk om op te lossen. Je weet alleen nog niet hoe. Maar dat kan veranderen! Want in dit artikel heb ik gratis tips voor je die werken!

 

Negatieve eigenschappen positief ombuigen? Je kunt er vandaag al mee beginnen!

Advertentie:
 


Ieder mens ervaart in zijn/haar leven eigenschappen die je liever niet hebt. Ze voelen niet fijn. En toch kom je er maar niet vanaf. Want het lijkt een onderdeel te zijn van wie je bent. Als je al jaren gebukt gaat onder negatieve eigenschappen van jezelf dan ga je je er op den duur zelfs mee identificeren. Dan denk je dat dat is wie je bent. Natuurlijk is dat niet zo. Je daar bewust van worden is al een fantastische eerste stap!

 

Negatieve eigenschappen positief ombuigen lijkt zo lastig…

Je wilt die negatieve eigenschappen positief ombuigen.Steeds weer dat stemmetje in je hoofd dat “zeurt” dat je het anders wilt. En diep van binnen weet je dat het ook anders kan. Maar je weet niet zo goed hoe je dat aan moet pakken. Je ziet er misschien zelfs als een berg tegenop. Misschien heb je al jaren de eigenschap om bang te zijn dat anderen je in de steek laten. Of je bent snel jaloers. Het kan zijn dat je snel geïrriteerd bent, of zelfs boos. Je hebt misschien faalangst, verlatingsangst, je piekert veel, of…

Er zijn zoveel van die dingen die we doen, waar je niet blij van wordt! Herken je dat? Het vervelende is, dat je je ervan bewust bent. Je weet dat het niet okay is. Het voelt ontzettend naar. En misschien schaam je je er enorm voor. Je wilt het zo graag veranderen!  Je hebt al zoveel pogingen ondernomen. En zo ontzettend je best gedaan. Toch lukt het maar niet. Het lijkt zo ontzettend lastig.

Ik zeg bewust dat het zo lijkt want negatieve eigenschappen positief ombuigen is niet lastig!

Want je bent gaan geloven dat negatieve eigenschappen positief ombuigen onbegonnen werk is. Vaak hoor ik mensen bijvoorbeeld zeggen: “Ik wil het graag anders doen, maar het lukt niet, want zo ben ik nu eenmaal”. Klinkt dat herkenbaar voor jou? Het zit zo in je systeem dat het lijkt alsof je niet anders meer kunt. Want vaak gaat het al jaren zo.

En omdat het al jaren zo gaat, lijkt het echt alsof je je er bij neer moet leggen. Alsof je “ermee moet leren leven”. Het is alsof het een tweede persoonlijkheid van je is. Eentje (of meer) die je haat, maar waar je maar niet vanaf komt. Dat komt doordat het een onbewust proces is geworden. Je onderbewustzijn is geprogrammeerd en voert die negatieve eigenschappen uit. Want je onderbewustzijn is je trouwe dienaar.


Tip: Als je wilt weten hoe je onderbewustzijn werkt, klik dan hier om mijn video op YouTube te bekijken!


Negatieve eigenschappen positief ombuigen: terug naar je kindertijd!

negatieve eigenschappen positief ombuigen lijkt lastig, maar als je begrijpt waarom je ze hebt wordt het een stuk makkelijker, op de foto een man die met de handen in het haar zit, op de achtergrond een ondergaande zon en bomenJe “slechte” eigenschappen zijn erin geslopen. Meestal zijn ze ontstaan in je kindertijd. Toen je ergens tussen de 0 en 7 jaar was. In die periode wordt jouw onderbewustzijn geprogrammeerd.

Als klein kind heb je een onbeschreven blad en moet je alles nog leren. Dat doe je via de (belangrijke) volwassenen om je heen. Jouw onderbewustzijn accepteert alles en gelooft alles wat die volwassenen zeggen, denken, doen en geloven.

Je vroege kindertijd is bepalend voor hoe je je op latere leeftijd gedraagt. En zolang je je hiervan niet bewust bent, ga je op onbewust niveau door met wat het ook is dat je als kleintje hebt geleerd.

Zelfs als het om eigenschappen en karaktertrekken gaat, die je liever kwijt dan rijk bent. En zelfs als ze desastreus zijn. Bijvoorbeeld met verslavingen. Roken, drugs, alcohol, gokken, etc. hebben een enorm negatieve impact op je leven. Desondanks gaan de meeste verslaafden ermee door.

En zo werkt het ook met andere negatieve eigenschappen

Ook al die nare karaktertrekken en gewoontes die je in de loop der jaren hebt ontwikkeld zijn een “verslaving” geworden. Je wilt het niet, maar iets in jou kan ook niet meer zonder. Eigenlijk ben je doodsbang voor hoe je zult zijn als je jezelf hebt bevrijd van al die negativiteit! En je hele systeem is, hoe raar het ook klinkt, verslaafd geraakt aan wat je doet. Je kunt je nauwelijks nog een leven zonder die vervelende eigenschappen voorstellen!

Het is een onbewust programma geworden dat je keer op keer afspeelt. Je hebt het niet bewust in de gaten. Zo gaat dat eigenlijk altijd. Je onbewuste programmering zit heel diep. Maar het fijne is, dat je dit dus makkelijk op kunt lossen!

Negatieve eigenschappen positief ombuigen door je onderbewustzijn te herprogrammeren

Omdat de oorzaak van je negatieve eigenschappen en andere dingen die je lastig vindt aan jezelf een onbewuste programmering is, is het belangrijk om die programmering aan te pakken. Met andere woorden: je onderbewustzijn leren om het anders te doen. Want dat kan. En gelukkig hoeft dat geen jarenlange strijd te zijn. Jouw onderbewustzijn is gelukkig heel flexibel. Het werkt als een spons en neemt alle informatie op die je erin stopt. Bovendien gelooft je onderbewustzijn alles wat je het vertelt.

 

Je hebt hierbij je bewustzijn nodig 😉

Dat betekent dat je je eerst bewust moet worden van de gedachten die je allemaal denkt. Gemiddeld denkt een mens 60 duizend gedachten op een dag. Natuurlijk ben je je niet bewust van al die gedachten. Maar wel van ongeveer 5% hiervan en dat is genoeg om je onderbewustzijn nieuwe gewoontes te leren. Dat betekent dat je de “gedachtenpolitie” wordt van die 5% gedachten waarvan je je elke dag wel bewust bent. En dan vooral de gedachten die gaan over de negatieve eigenschappen die jij op een positieve manier wilt ombuigen.

Negatieve eigenschappen positief ombuigen: Oefening

 

Negatieve eigenschappen positief ombuigen doe je met deze makkelijke oefening. Je hebt er een schrift of notitieblok voor nodig en een pen. Op de foto een schrift met 2 paarse bloemen erop.Belangrijk: Werk altijd met 1 negatieve eigenschap of gewoonte per keer. Begin altijd met de negatieve eigenschap die je het minst lastig vindt. Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Als je er maar eentje hebt, dan kies je die natuurlijk. Wat ga je doen? Hieronder leg ik het uit!

Voorbereiding:

 • Je pakt een schrift of notitieblok, een pen die fijn schrijft.
 • Kies een moment dat je even een half uurtje niet gestoord kunt worden. Negatieve eigenschappen positief ombuigen lukt niet als er kleine kinderen aan het gillen zijn, of als je hond besluit dat het tijd is voor een spelletje met zijn/haar favoriete speeltje. Zet ook je telefoon uit en alle apparaten die geluid maken. Stilte werkt het beste.
 • Schrijf altijd met de hand. Het is bewezen dat met de hand schrijven veel meer impact heeft op je onderbewustzijn dan als je op de computer of een ander apparaat typt!

 

Je bent nu klaar voor de oefening!

Schrijf uitgebreid over hoe je denkt over de negatieve eigenschappen en doe dat in de vorm van een lijst. Dus bijvoorbeeld:

“Ik haat het dat ik zo lui ben”

“Als ik te lui ben om de afwas te doen voel ik me minderwaardig”

“Ik wou dat ik minder lui was, anderen kunnen het ook”

“Er zou zoveel meer uit mijn handen komen als ik minder lui was!”

Etc.

 

 • Wees heel eerlijk over je ware  gevoelens

Maak het allemaal niet mooier dan het is. Dit eerste gedeelte gaat niet over mooie inzichten en spiritueel doen, maar over het je bewust worden van alle gedachten die je hebt over jouw negatieve eigenschap(pen). Het is belangrijk om dit onder ogen te zien. Pas dan kun je er verantwoordelijkheid voor nemen en dingen veranderen!

 • Als er niets meer te schrijven valt, sluit je je ogen en haal je een paar keer diep adem. Leg je handen op je hart en herhaal in stilte: “Het is zoals het is en wat ik ook denk: ik hou intens veel van mezelf en ik ben ontzettend dankbaar voor deze ervaring. Alles is goed”. Voel diep in die ervaring. Doe dit ongeveer 1,5 tot 2 minuten.

Negatieve eigenschappen positief ombuigen, tijdens de oefening glimlach je erom. Op deze hand staat een smile getekend met zwarte stift inkt

 

 • Open  je ogen en glimlach gedurende ongeveer 30 seconden… Voel wat dat met je energie doet…

 

 • Negatieve eigenschappen positief ombuigen: Verander je gedachten!

Pak je pen weer op en scheur het papier waarop je negatieve gevoelens en gedachten staan uit je schrift. Buig nu iedere negatieve gedachte om in een mildere, positievere gedachte en schrijf die op.

Dat doe je bijvoorbeeld zo:

Oude gedachte: “Ik haat het dat ik zo lui bent”. Nieuwe betere gedachte: “Ik weet dat ik veel meer kan dan ik nu denk en ik verwelkom het dat ik die mogelijkheden ga ontdekken en ga uitvoeren”

Let erop dat je niet in extremen vervalt. Dus vervang die gedachte uit het voorbeeld hierboven niet voor: “Ik ben de hele dag super actief”. Dat werkt niet. Je klit langzaam op. Stapje voor stapje werk je naar een beter gevoel. Ieder beetje beter gevoel, of beetje betere gedachte is winst voor jou!

 • Schrijf vervolgens over hoe je wilt dat het wel is…

Dus als je lui bent, schrijf je bijvoorbeeld: “Ik wil graag actiever zijn en dingen aanpakken. Ik wil me gemotiveerd voelen om dingen te doen. Het lijkt me heerlijk om een doorzetter te zijn en nooit meer dingen uit te stellen. Wow, van het idee alleen al ga ik stralen. Ik wil graag de moed hebben om die luiheid los te laten”, etc. Dit is dus geen affirmatie, maar een intentie. Je onderbewustzijn accepteert intenties veel beter dan affirmaties. Het gaat om het gevoel. Je zult merken dat het heerlijk voelt als je schrijft over hoe je het zou willen dat het was. Dat geeft veel minder weerstand!

 • Lees het verhaal wat je hebt geschreven zo vaak mogelijk.

Draag het bij je. Lees het in ieder geval ’s morgens na het wakker worden en ’s avonds voordat je gaat slapen. En voel dan al die gevoelens. Misschien zie je er ook beelden bij van jezelf. Des te beter! Maak het zo levendig mogelijk! Pak ook overdag ieder moment dat je kunt de kans om hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld als je op de wc zit. Of tijdens het koken. En als je even een vrij momentje hebt voor jezelf. Maak kopietjes van wat je hebt opgeschreven. Leg er eentje op je nachtkastje of op je kussen. Draag er eentje bij je in je zak, eentje in je tas, eentje bij je computer, etc.

 • Verscheur wat je hebt opgeschreven over je negatieve gedachten.

En spoel het door de wc, of begraaf het, of verbrand het. Volg je gevoel. Neem er in ieder geval afstand van. Want het is energie die je niet bij je wilt houden!

Negatieve eigenschappen positief ombuigen is op deze manier heel makkelijk

Door het verhaal te lezen over hoe je wilt dat het is, herprogrammeer je je onderbewustzijn. Blijf dit doen tot je merkt dat de negatieve gewoonte verdwenen is. Wees wel consequent. Doe dit dus iedere dag! En heb geduld. Zet geen tijdsdruk op jezelf. Geef de moed niet op als het niet snel genoeg gaat voor je gevoel. Heb vertrouwen in jezelf mooi mens. Alle kracht zit in jou. Je bent een held!

Welke negatieve eigenschappen wil jij positief ombuigen?

Deel ze met me. Laat hieronder een reactie achter. Je mag ook gerust vragen stellen als je die hebt! Ik vind het leuk om te horen wat je van dit artikel vond. En of de oefening voor jou heeft gewerkt. Natuurlijk krijg je altijd een persoonlijke reactie van mij terug. Gegarandeerd! Je email adres is niet zichtbaar voor anderen. Je privacy is dus gewaarborgd!

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Psyche » Negatieve eigenschappen positief ombuigen doe je zo!

 

Advertentie:
 


 

♥ Jij verdient een geweldig leven! Dank je wel voor het lezen. Ik hou van jou! ♥

 

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

7 Replies to “Negatieve eigenschappen positief ombuigen doe je zo!”

 1. Beste Anja,
  Ik ben 56! en sinds gisteren kan ik hierin mee: niet meer zo negatief over mezelf en projecteren maar vreugde en warmte terug laten keren, dankzij je site.
  Ik heb nog wel een lijstje te gaan maar in de kern is dat lijstje terug te brengen tot “wat bén ik ver van mezelf afgedreven, hoe is het mogelijk?”
  Hartegroet van Liesbeth

  1. Hoi lieve Liesbeth,

   Dank je wel voor je reactie! Wat heerlijk dat je vreugde en warmte opnieuw durft toe te laten! Wat knap van jou. En wat fijn dat mijn site je daarbij heeft gesteund. Veel succes met je lijstje. Ik geloof in jou en weet zeker dat het je gaat lukken! ☼♥☼ Veel Liefs, Anja ☼♥☼

  1. Dank voor je reactie Tim. Ik heb de link die je probeerde te promoten alleen wel verwijderd. We houden de boel hier graag schoon. Er zijn betere manieren om je website te promoten!

   ♥ Veel Liefs ♥
   Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!