Is jouw Wortelchakra (Muladhara) in Balans?

Is jouw Wortelchakra (Muladhara) in Balans?

De wortelchakra is je eerste (basis)chakra en vormt het fundament van je energetische huis! Het wordt ook wel de eerste chakra en/of basischakra genoemd. Deze eerste chakra begint onderaan je wervelkolom en omvat het gebied rondom je eerste 3 lage wervels (inclusief je bekkenbodem). Is jouw wortelchakra in balans? Je leest het allemaal in dit artikel!

De wortelchakra wordt ook wel je basischakra of eerste chakra genoemd. Op de afbeelding wordt hij op klassieke wijze gesymboliseerd door een bloemvormig figuur, met 4 blaadjes, alles in de kleur rood, omdat dit de corresponderende kleur van deze chakra isIn het Sanskriet noem je deze chakra ook wel de “Muladhara”. Mula wordt in het Nederlands vertaald als “wortel”, en “adhara” als basis en steun. Het is dan ook niet voor niets, dat de eerste chakra wordt geassocieerd met veiligheid en bescherming.

Je Wortelchakra vormt namelijk het fundament van je “energetische huis”. Hij legt de basisverbinding met alle je andere chakra’s en is daarom super belangrijk voor je totale energetische balans!

Je wortelchakra is de eerste van de 7 fysieke chakra’s. Een chakra is een energiecentrum. Het is een woord uit het oude Sanskriet (India) en letterlijk betekent het: “wiel van licht”.

Op tekeningen zie je de chakra’s dan ook vaak afgebeeld als cirkels en bollen met een daaraan verbonden kleur. Maar in werkelijkheid zijn chakra’s natuurlijk geen cirkels. Het is gewoon de manier waarop je chakra’s visueel worden gemaakt.

Chakra’s zijn voortdurend in beweging

Alle energie maakt draaiende bewegingen. Voor je chakra’s geldt precies hetzelfde. Het zijn zeer zeker geen statische bollen, zoals je op tekeningen van chakra’s ziet. Dat is natuurlijk een misvatting. In werkelijkheid zijn het gewoon energievelden. En die energievelden concentreren zich in en rondom bepaalde zones.

Zelf kan ik energie waarnemen en zie ik dus ook chakra-energie. Ik heb dit nog nooit als een bolletje waargenomen. Het is een energieveld, dat wel vormen kan aannemen. Dit is bij ieder mens weer anders. Ieder mens is uniek. Al zijn we allemaal één, hebben we onze unieke energetische blauwdruk! Dat is afhankelijk van je lichamelijke, emotionele, psychologische, spirituele gezondheid. Maar bijvoorbeeld ook van andere dingen. Bijvoorbeeld zaken als wat je eet, wat je doet in je leven, hoe je in het in het leven staat, etc.

Het is een concentratie van energie

Iedere chakra zit in een bepaalde zone van je lichaam. Die is verbonden met de organen in en rondom het gebied waarin de chakra zich bevindt. Chakra’s staan echter voor veel meer dan alleen het leggen van een fysieke verbinding met de nabijgelegen organen. Want de energie van chakra’s werkt ook door op andere niveaus (bijvoorbeeld mentaal). Je bent zoveel meer dan alleen maar je lichaam. Het is dus een samenwerking van heel veel elementen.

Advertentie:
 


Er staat er niet eentje los van de ander. Jouw chakra’s werken allemaal samen. Als er één niet lekker werkt, dan beïnvloedt dat automatisch de rest. Jij bent één geheel. Je komt niet in stukjes en partjes. Al lijkt dat voor je fysieke ogen misschien wel zo. In werkelijkheid klopt dat dus niet.

Maar de individuele chakra’s, zoals de wortelchakra, hebben wel eigen specifieke kenmerken. Dat komt omdat ze zich in een bepaald gebied bevinden. En chakra’s verplaatsen zich nu eenmaal niet. Je eerste chakra verhuist niet plots naar je kruin. Om maar een voorbeeld te noemen.


Is Jouw Leven wat uit Balans?

 • Voel je je vaak angstig, rusteloos en onzeker?
 • Ben je vaak moe? Gebrek aan vitaliteit?
 • Ben je steeds maar weer aan het overleven in plaats van leven?
 • Voel je je onveilig of onbeschermd?

Als je één of meer van dergelijke “symptomen” ervaart, dan is de kans groot dat je Wortelchakra heling kan gebruiken. Wist je dat ik jou daarbij kan helpen? Ik ben energetisch en spiritueel coach. Omdat ik jou een geweldig leven gun, bied ik je een gratis kennismakingssessie aan met mij! Het is volledig vrijblijvend! Je zult na één sessie direct verlichting voelen en precies weten hoe het met jouw energetische huishouding is gesteld. Neem gerust contact met me op voor inlichtingen of een afspraak.

Uiteraard neem ik jouw privacy héél serieus. Alles wat je deelt met mij blijft onder ons. En dat geldt ook voor je persoonlijke vertrouwelijke gegevens. Die worden nooit met anderen gedeeld!


De kleur van de Wortelchakra is Rood

Iedere chakra heeft een unieke kleur. Iedere individuele chakra heeft bovendien ook een eigen unieke vibratie. Bij die vibratie past onder andere een bepaalde kleur. Rood is de kleur die het beste past bij de vibratie van je eerste chakra.

De (chakra)kleur rood staat energetisch gezien voor o.a. je:

 • uithoudingsvermogen
 • lichamelijke energie
 • Vitaliteit
 • Passie
 • Stabiliteit
 • Aarden
 • Spontaniteit

Rood is een hele intense kleur; hij is vol leven. Of je nu intens liefhebt of intens kwaad bent! In beide gevallen krijg je er (meestal) rode wangen van. Het is een bijzonder prikkelende kleur, die energie geeft. Als je Wortelchakra in balans is, dan ben je intens, een levensgenieter en heb je lichamelijk genoeg energie.

Je bent bovendien geaard. Dat betekent dat je, ondanks je spirituele leven, ook met beide benen op de grond staat. Je kunt dat ook wel en gezonde balans noemen tussen je spirituele kant (vertegenwoordigd door je Kruinchakra) en je aardse kant. Als je Kruinchakra te veel geopend is, dan is de kans groot, dat je wortelchakra ook uit balans is. Dan ga je “zwevend door het leven”, maar dan niet op een fijne manier!

Als je je bijvoorbeeld vaak angstig of onrustig voelt, dan is de kans groot dat een onevenwichtige  je basischakra de grote boosdoener is!


Meer lezen over chakra’s?

Als je meer wilt weten over chakra’s dan beveel ik je het boek hieronder aan. Ik heb het zelf ook gelezen en ik kan het je van harte aanraden. Of je nu een absolute beginner bent of al wat meer kennis in huis hebt over je chakra’s! Blijf lezen.

Succesvolle mensen zijn boekenwurmen! Herhaling van wat je leest en leert, is het geheim voor geluk, gezondheid en succes!


De organen die verbonden zijn met je wortelchakra

Je wortelchakra is verbonden met het gebied rondom bekkenbodem. Denk hierbij aan de volgende organen en lichaamsdelen:

 • Blaas
 • Dikke darm
 • (bij)nieren
 • Onderrug
 • Prostaat
 • Eierstokken
 • Bekken
 • Benen
 • Voeten

Als je problemen in één of meer van de gebieden hierboven ervaart, dan kan dit erop wijzen, dat je Wortelchakra uit balans is. Er zijn nog meer aanwijzingen, dat je eerste chakra energie niet lekker vibreert als je de volgende klachten ervaart:

 • Chronische pijn in je  onderrug
 • Problemen met je bloed(vaten)
 • Klachten die met je skelet/botten en gewrichten te maken hebben
 • Gebitsproblemen
 • Prostaatklachten zoals een vergrote prostaat
 • Nierafwijkingen
 • Uitgeputte bijnieren
 • Problemen met je immuunsysteem (slechte weerstand)
 • Vruchtbaarheidsproblemen en klachten aan je voortplantingsorganen
 • Blaasontsteking
 • Gebrek aan eetlust
 • Chronische vermoeidheid

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn nog veel meer dingen die gerelateerd zijn aan je basischakra. Bovendien ervaar je disbalans in alle andere chakra’s als het in de basis niet goed zit! De energie in je chakra’s communiceert voortdurend met elkaar. Je Wortelchakra is het fundament van alle andere chakra’s.

Je Wortelchakra en de Wet van de Aantrekkingskracht

Je wortelchakra en de Wet van de Aantrekkingskracht zijn "broertje en zusje" van elkaar. Vanuit je "roots" manifesteer je alle materiële zaken. Dat is dus verbonden met je basis(chakra)!Omdat je  eerste chakra direct verbonden is met je gevoel van bescherming, overleving en veiligheid in deze wereld, heeft hij een directe invloed op je aantrekkingskracht. Het is een belangrijke chakra als je bezig bent met manifesteren (de Law of Attraction)! Als je een gebrek aan, met name financiële, overvloed ervaart in je leven, dan betekent dit meestal dat je wortelchakra ook uit balans is.

Je basischakra is de “geheime” doorgang van de energie van moeder aarde! En die energie heeft alles met overvloed te maken. Als jouw basischakra uit balans is, dan is de kans groot, dat je geen overvloed kunt toelaten. Er zit dan een blokkade!


Healing en Balans vinden?

Als je vermoedt dat je 1e chakra, je basischakra, uit balans is, dan kun je daar zelf veel aan doen! Wil je weten wat? Wordt dan gratis VIP lid van Jouw Spiegeltje! Als gratis VIP lid krijg je regelmatig Spiegeltjes fantastische nieuwsbrief. Als dank voor je aanmelding ontvang je bovendien ook nog eens de gratis cursus, “Stapelverliefd op jezelf”. Je krijgt de eerste 7 dagen elke dag een nieuwe les in je inbox. Die lessen volg je uiteraard in je eigen tempo.

Spiegeltjes Fantastische Nieuwsbrief biedt héél véél extra’s voor gratis VIP leden. Bijvoorbeeld gratis meditaties, helende (healing) sounds, gratis online steungroepen, gratis webinars, gratis sessies en nog zoveel meer! Jij bent een ster en je verdient het allerbeste. Mijn leden krijgen een VIP behandeling!

Mis niets meer en ontvang héél veel gratis extra’s! Ook JIJ verdient een geweldig leven! Ik ga héél zorgvuldig om met jouw privacy. Je gegevens zijn 100% veilig en worden NOOIT gedeeld met derden!

Klik hier om gratis VIP lid te worden van jouwspiegeltje.nl


Healing sounds voor je wortelchakra

Als je liever anoniem blijft en geen VIP lid wilt worden, dan heb ik nog een (gratis) tip voor je. Deze video bevat prachtige helende klanken voor je 1e chakra! Het is een soort “sound massage”, die je kunt beluisteren. Het beste gebruik je een koptelefoon! Maar het is ook prima om deze geweldige klanken op de achtergrond af te spelen, terwijl je aan het werk bent in huis en/of voor je computer!

Klik hier voor de prachtige helende klanken voor je Wortelchakra

TIP: Je kunt deze basischakra muziek ook heel goed gebruiken tijdens je meditaties! Een absolute aanrader dus! Geniet ervan!

Heb jij  vragen en/of tips over de Wortelchakra?

Als jij tips en/of vragen hebt over je 1e chakra, deel ze dan hieronder. Ik ben heel benieuwd wat je van dit artikel vond. Is jouw Wortelchakra in balans of ervaar je tekenen dat er iets niet lekker zit? Hoe ga jij daarmee om? Je krijgt altijd een persoonlijke reactie van mij als je iets met me deelt!

♥ Ik stuur je Liefde en Licht mooi mens! Je verdient het! Ook jij verdient een geweldig leven! ♥

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Spiritualiteit en spirituele groei » Is jouw Wortelchakra (Muladhara) in Balans?

 

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

8 Replies to “Is jouw Wortelchakra (Muladhara) in Balans?”

 1. Hallo Anja,

  Ik heb weleens gehoord dat men via het wortelchakra onverwerkte emoties/energie van zichzelf en anderen kan ‘verwerken’ door een lichtkoordje (vanuit het wortelchakra) te visualiseren die de aarde in gaat. Kunnen onverwerkte emoties zich bijvoorbeeld uiten in huidklachten (bijvoorbeeld roodheid in gezicht) en deze worden geheeld door deze beschreven meditatietechniek? Weet u misschien meer manieren die kunnen helpen?

  Ik zie uw bericht graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Danny

  1. Hoi lieve Danny, wat jij omschrijft dat noem je aarden en het is maar een deel van dit proces/deze tool. Het gaat niet echt helpen met onverwerkte emoties, daar zijn andere methodes voor, die je beter met iemand die hier verstand van heeft kunt uitwerken. Ik kan je geen antwoord geven op jouw unieke situatie omdat ik je niet ken en niet weet wat er speelt. Als je wilt kunnen we het er een keer gratis en vrijblijvend over hebben op Skype. Dan kunnen we wat meer de diepte in. Je kunt via deze link contact met me opnemen: Contact

 2. Hallo Anja,

  Interessant artikel. Ik zou u graag iets willen vragen over het los laten van onverwerkte emoties via het wortelchakra. Ik heb namelijk weleens gehoord dat men zijn onverwerkte emoties (ook de emoties die men van anderen bewust/onbewust heeft overgenomen) via zijn wortelchakra kan loslaten, door te visualiseren dat een koordje vanuit het wortelchakra de aarde in gaat. Weet u wellicht meer van deze methode af en bijvoorbeeld ook hoe deze methode precies werkt? Ik vraag mij bijvoorbeeld af hoe dat zit met visualiseren (koordje van stuit de aarde in?) en waar de onverwerkte emoties zijn opgeslagen (hartchakra?).
  Ik zie uw reactie graag tegemoet. Alvast bedankt.

  Groetjes, Dennis.

 3. het gebeurt zomaar. Soms ook wanneer ik ’s avonds in bed lig. Het voelt alsof er heel veel mieren over mijn benen lopen. Ik had laatst opgezocht waardoor het komt en blijkbaar is mijn bloedsomloop niet goed en sinds ik slaap met een kussen onder mijn voeten heb ik het heel af en toe nog.

  Maar misschien heeft het ook iets te maken met een van mijn chakra’s.

 4. Hoi,

  Ik heb een vraagje. Ik zit in een groep wat over Spiritualiteit, chakra’s, engelen getallen etc. gaat. Soms heb ik tintelde benen heeft dat ook te maken met een van chakra’s?

  1. Hoi lieve Ayla,

   Dank je wel voor je vraag. Kun je mij vertellen wanneer je dan precies tintelende benen hebt? Gebeurt dat gewoon zomaar of ben je bijvoorbeeld aan het mediteren? Of gebeurt dit als je in die groep bent? Kun je een voorbeeld geven? En ook vertellen hoe je je dan voelt als je die tintelingen in je benen ervaart?

   ♥ Veel Liefs ♥
   Anja

   1. Ik heb soms tintelende benen als ik mediteer, maar ook als ik niet mediteer.
    Het voelt alsof er mieren over mijn benen lopen. Soms heb ik dat ook als ik net in bed lig.

    Laatst had ik het opgezocht wat het zou kunnen zijn en toen las ik dat ik misschien een slechte bloedsomloop heb en dat ik dan een kussen onder mijn voeten moet doen. Voor een betere bloedsomloop.

    Maar misschien zitten een van mijn chakra’s dicht. Dat zou ook kunnen
    Alvast bedankt,

    Ayla

    1. Hoi lieve Ayla,

     Alles wat je in je lichaam voelt heeft een oorzaak in en een verbinding met je energie, dus ook met je chakra’s. Waar het bij jou aan ligt is onmogelijk om zo te constateren. Ik neem aan dat je ook al bij je huisarts bent geweest voor onderzoek? Want dit kan wijzen op een neurologisch probleem! Veel Liefs, Anja ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!