Waarom is lachen gezond? Lees en Lach je mee?

Waarom is lachen gezond? Lees en Lach je mee?

Lachen is heerlijk en goed voor je gezondheid Maar waarom is lachen gezond? Weet jij het antwoord? Nee? Lees in dit artikel alles over waarom lachen zo ontzettend goed voor je is! Ontvang gratis “lachtips”.  En start vandaag nog met een vrolijker leven. Begin jij elke dag met een lach? Nee? Dan wordt het hoog tijd daarvoor!

Waarom is lachen gezond? Op de foto een lachende vrouw met een rode trui aan en lang donkerblond haar.Je hebt vast wel eens gehoord, dat lachen goed voor je is. Een no brainer natuurlijk. Want wie voelt zich nou niet geweldig na een partijtje schaterlachen? Ik heb me voor jou verdiept in de theorie achter lachen. Lach jij wel genoeg?

Wil je weten waarom een lach zo gezond is? Schater, lach of glimlach mee terwijl je dit artikel leest. Of wat dacht je van de slappe lach? Je zou er bijna pijn in je buik van krijgen… Of dat zo gezond is? Lees snel verder om erachter te komen…

Waarom is lachen gezond? Lachen is aanstekelijk!

Er is iets met humor. Het werkt als een besmettelijk virus, maar dan eentje die je niet ziek maakt. We zijn er allemaal wel eens mee aangestoken. Word je echt besmet door met wie je omgaat? Als het op lachen aankomt is dat zeker het geval.

“Een glimlach kan er 1000 aansteken. Wees die ene” (Saskia van Velzen)

Sommige mensen hebben een extra aanstekelijk lachje. Al ben je nog zo’n zuurpruim. Je moet wel lachen. En na een flinke lachpartij, voel je je heerlijk. Dat staat vast. Maar hoe werkt ons “lachmechanisme” precies en waarom is lachen gezond?

Waarom is lachen gezond: Kun je Leren Lachen?

Op deze tekening zie je een glimlachende aap die een beetje lacht als een boer met kiespijn...Je kunt lachen natuurlijk zien als een remedie om je even heerlijk te laten gaan. Hoe meer je durft te lachen, hoe beter het effect. De tranen rollen over je wangen. Je kunt niet meer stoppen. Hoe meer mensen worden aangestoken hoe groter de lachexplosie is. Een geweldige ontlading. Je bent meteen verlost van al je stress.

Als je je down voelt, dan is lachen gezond. Maar wat is precies de reden? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Is lachen te leren of gaat het vanzelf. Wat dat laatste betreft kan ik je geruststellen: lachen gaat spontaan. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander.

Tijdens lachen laat je je namelijk helemaal gaan. Lachen en huilen hebben veel overeenkomsten. Vandaar dat we wel eens zeggen: “Ik moet huilen van het lachen”. Mensen die moeite hebben hun emoties te uiten, vinden voluit lachen daarom lastiger. Toch kan iedereen leren lachen. Lachen is goed voor je lichamelijke, emotionele en geestelijke gezondheid. Een potje lachen met anderen verbetert ook je onderlinge relaties.

Lachen is dus ook in sociaal opzicht heel gezond. Het versterkt je gezamenlijke band. Omdat je even alle andere dingen die spelen op een zijspoor zet.

Waarom is lachen gezond: leuke en interessante weetjes!

Wist je dat:

 • Lachen je lichaam ontspant?
 • Dat je na een flinke lachpartij tot drie kwarier erna nog ontspannen spieren hebt?
 • Lachen de beste remedie tegen stress is?
 • Lachen goed is voor hart en bloedvaten: door schaterlachen neemt de bloedtoevoer toe, omdat de bloedvaten zich verwijden. Dat kan je beschermen tegen hart- en vaatziektes!
 • Lachen een natuurlijke “feel good drug” vrijmaakt in je lichaam? (er komen endorfines vrij als je lacht, waardoor je je fijn en positief voelt)
 • Lachen je immuun systeem een oppepper geeft? Vaak hard lachen bevordert ontspanning en vermindert stress.

 

Advertentie:
 


Lachen is ook gezond voor je lichaam:

 • Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en vervangt die voor endorfines!
 • Lachen is ook goed voor je weerstand: Daar kan geen vitamine pil tegenop!
 • Het is bovendien de beste natuurlijke spier ontspanner die er bestaat

 

En Waarom is lachen gezond voor je geest?

 • Waarom is lachen gezond voor je geest, op de foto een stenen beeld van een lachende kop met enorme tanden, een mens, maar ook weer nietJe voelt je meteen in alle opzichten beter!
 • Lachen vermindert stress, paniek en angst: je kunt niet tegelijkertijd lachen en in de stress schieten!

Waarom is lachen gezond voor je emoties?

 • Mensen die vaak lachen, zijn optimistischer van aard en staan positiever in het leven.
 • Je voelt je heerlijk als je lacht. Dat lekkere gevoel verdwijnt niet meteen als je stopt met lachen. Het na-effect van een lachbui is nog langere tijd voelbaar. Als je vaak lacht, word je emotioneel stabieler.
 • Je kunt beter omgaan met teleurstellingen in je leven. Mensen die veel glimlachen, kunnen beter omgaan met tegenslagen.
 • Mensen die vaak lachen zijn spontaner en durven meer.

Waarom is lachen gezond voor je sociale leven?

 • Lachen is een sociaal bindmiddel. Je voelt je sowieso meer aangetrokken tot vrolijke lachebekken, dan tot mensen die chronisch somber zijn.
 • Lachen helpt ook in je relatie. Als je samen wat vaker naar een komische film kijkt, of moppen tapt, dan komt het de liefde ten goede. Probeer het maar eens uit!
 • Op het werk is lachen heel goed voor de teamspirit. Als collega’s vaker samen lachen, wordt er beter gepresteerd en voelen mensen zich fijner op de werkvloer. Dat vermindert gelijk het ziekteverzuim!
 • Lachen versterkt vriendschappen. Je komt samen in een positieve flow en van daaruit bouw je een band met elkaar. Samen lachen werkt sowieso krachtiger dan lachen in je eentje.

Wil je Leren lachen? Doe dan eens een lachmeditatie!

Als je gesloten bent en/of het lastig vindt om je te uiten, wanhoop dan niet. Iedereen kan leren lachen! Oefen eerst alleen, dat voelt veilig en vertrouwd.

Een geweldige manier om lachen te leren, is de lachmeditatie. Zelfs als je niet meedoet, dan werkt het heel aanstekelijk. Het geluid van lachen alleen al traint vrijwel ieders lachspieren. Juist als je je down voelt, is het belangrijk om te lachen! Ook al heb je er geen zin in. Probeer jezelf aan het lachen te krijgen.

Nog meer Lach(op)wekkende suggesties voor jou!

 • Kijk veel naar grappige films of video’s
 • Koop een boek met leuke moppen en lees ze hardop aan jezelf voor
 • Stel je een komische situatie voor, bijvoorbeeld dat je baas spontaan in zijn broek poept tijdens een belangrijke vergadering.
 • Luister/kijk naar grappige cabaretiers
 • Speel vrolijke spelletjes met je huisdier en/of kinderen
 • Smeer lippenstift op je neus en trek een gekke bek, foto maken en wedden dat je in de lach schiet als je het resultaat ziet!
 • Neem iemand in de maling
 • Bel een vriend of vriendin op die van grapjes houdt en nodig die uit op de koffie

En hoe zit het dan met glimlachen?

Is glimlachen ook gezond? Op de foto een glimlachende kerstpop van een meisje met een muts op“Soms is vreugde de aanleiding van je glimlach, maar soms is ook je glimlach aanleiding voor je vreugde”. ~Thich Nhat Hanh

Iedereen kan glimlachen, tenzij je lachspieren verlamd zijn. Maar zelfs dan kun je innerlijk glimlachen en je ogen laten stralen. Iedere schaterlach begint met een glimlach! Glimlach zoveel mogelijk. Liefst de hele dag door. In het begin voelt het misschien wat “nep”, maar je zult al snel de voordelen van glimlachen voelen. Door veel te glimlachen, voel je je snel beter.

Ook als je glimlacht maak je feel good hormonen aan. Dezelfde als bij “gewoon lachen”. Als je nog meer wilt weten over waarom glimlachen zo goed is voor je, lees dan dit artikel in Psychology Today (Engelstalig, opent in een nieuw tabblad).

Ga op zoek naar alles wat humoristisch is

Humor is overal. Wacht niet tot het je “overkomt”. Neem je elke dag voor dat je meer humor wilt in je leven. Als je grappige mensen of situaties tegenkomt, vraag ze dan wat er grappig is. Maak een praatje en geniet ervan!

Lach mee met kinderen die gekke dingen doen. Je kunt bijna niet anders dan meedoen met die spontane lachebekkies! Vraag anderen vaak naar wat het gekste en leukste of mafste ding is, dat hen ooit is overkomen. Lach mee, voel de vreugde! Heus, het helpt!

Waarom is lachen gezond: wat denk jij?

Lach jij vaak? Of ben je juist serieus? Maak elkaar aan het lachen. Vanaf nu hoef je je niet meer af te vragen waarom lachen gezond is. Maar misschien heb je nog wel een goede aanvulling op waarom het zo goed is voor je om veel en vaak te lachen! Die hoor ik uiteraard graag!

Deel alles wat leuk is hieronder! Maak elkaar aan het lachen. Wees de glimlach die een ander vandaag nodig heeft. Je krijgt altijd een persoonlijke reactie van mij. Je email adres blijft onzichtbaar! Ik wens je een overvloed aan redenen toe om vandaag heel vaak te (schater)lachen! ???

 

Veel Liefs,

Anja


Jouw Spiegeltje » Psyche » Waarom is lachen gezond? Lees en Lach je mee?

 

Deel en/of like Jouw Spiegeltje. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Wil je deze tekst gebruiken? Neem dan contact op!